Segítség a bajban

2022.09.26. 14:52

Gulyás Gergely: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. szeptember 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Amikor az orosz agressziót elítéljük és az erre adott válaszként bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciókat kritizáljuk, jól látjuk, hogy ezek együttes következményeként jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint pluszkiadást jelent – mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: 

„Ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak.” 

Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le pluszkiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.   

„Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat”

– emelte ki a miniszter.   

Kijelentette, olyan észszerű európai politikát kellene folytatni, ami nem az agresszor Oroszországnak hoz nagy hasznot a rendkívül magas gázárral, hanem Európának nem okoz kárt és az agresszornak fáj. „Eddig az energetikai szankciók nem bizonyultak ilyennek” – jegyezte meg.   

Emlékeztetett: a Magyar Villamos Művek már az elmúlt hónapokban számtalan olyan szabályt fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok változó áron, több hónapos garanciavállalás nélkül szerződhessenek, de az árkérdésre alapvetően még nincs teljes körű megoldás.   

Az állam partnere lesz az önkormányzatoknak abban, hogy a következő évet is nagy nehézségek árán, de túl tudjuk élni

– mondta.   

Szita Károly (Fidesz–KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke jelezte, hogy a 25 megyei jogú városban több mint kétmillió ember él. „A bajt nem mi okoztuk, se nem a kormány, mégis nekünk kell megoldanunk” – mondta.   

Szita Károly megköszönte, hogy a kormány érzékeli a problémát, illetve hogy az átlagfogyasztásig megmaradt a rezsitámogatás és a felett sem piaci árat kell fizetniük az embereknek, valamint hogy a kis- és középvállalatokat támogatja az állam, így megmarad a foglalkoztatottság szintje és nem nő a munkanélküliség.   

Mint mondta, az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban. Ez azzal fog járni, hogy az alapvető szolgálatásokat biztosítják, de lesznek olyan intézmények, amelyek időszakosan zárva lesznek a téli hónapokban – mondta, megjegyezve: ha a működtetésben még ezek után is gond mutatkozna, az önkormányzatok a kormányhoz fordulhatnak.   

Azt mondta, a tárgyalások október második felében, novemberben lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában