Pusztító természeti erő

2022.09.19. 23:04

Lecsapott a Fiona hurrikán a Dominikai Köztársaságra

Vízköpőkkel csapott le hétfőn a Fiona hurrikán a Dominikai Köztársaságra, miután előzőleg árvizeket és jelentős károkat okozott Porto Ricóban, ahol megszakadt az áramszolgáltatás.

Tető nélkül maradt hálószobáját nézi egy férfi a Puerto Ricói Loizában 2022. szeptember 18-án, a Fiona névre keresztelt hurrikán pusztítása idején

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alejandro Granadillo

Az infrastruktúrában és a házakban okozott kár katasztrofális 

- közölte Pedro Pierluisi, Porto Rico kormányzója sajtótájékoztatóján.

Miután áthaladt Porto Ricón, a Fiona hurrikán szeme közép-európai idő szerint fél tíz tájban érte el a szárazföldet a Dominikai Köztársaság partvidékén, a Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) szerint a szél sebessége 144 kilométer volt óránként.

A dominikai hatóságok még nem közölték a Fiona által okozott károk nagyságát, de helyi sajtójelentések árvizekről és járhatatlan utakról számoltak be a keleti part menti településeken.

A Nemzeti Meteorológiai Hivatal (Onamet) szerint az esőzés legalább csütörtökig folytatódik a Dominikai Köztársaságban.

A Fiona hurrikán érkezése előtt 13 északi és keleti tartományban vörös viharjelzést adtak ki.

Porto Ricóban a szélvihar földcsuszamlásokat okozott, fák és villanyoszlopok dőltek ki, utak váltak járhatatlanná és a sziget közepén, hegyvidéki részen fekvő Utuado városban leomlott egy híd.

Az egykori spanyol gyarmat, amely a XIX. század végén került az Egyesült Államok fennhatósága alá, amelynek az 1950-es években lett "társult állama", évek óta súlyos infrastrukturális gondokkal küzd.

A Fiona vasárnap alakult át trópusi viharból az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 1. erősségű hurrikánná és Punta Toco  közelében ért partot Porto Rico délnyugati részénél. 

Joe Biden amerikai elnök szükségállapotot rendelt el Porto Ricóban. A több mint 3 millió lakosú társult államban teljes egészében megszűnt az áramszolgáltatás. A kormányzó szerint hétfőre százezer embernek volt ismét áram a háztartásában, mintegy 196 ezer ember maradt ugyanakkor ivóvíz nélkül.

Az óceánok felszínének a felmelegedésével az erősebb szelek kísérte és hevesebb esőzéseket okozó legerősebb hurrikánok gyakoribbá válnak. Elsősorban a part menti települések számára jelentenek egyre nagyobb veszélyt.

A Fiona már Guadeloupe-on áthaladva súlyos károkat okozott szombatra virradóra. Helyenként másfél méterrel emelkedett a vízszint. Egy férfi meghalt, amikor a házával együtt elsodorta egy megáradt folyó.

Címkék#hurrikán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában