Országgyűlés

2022.09.26. 17:17

Orbán Viktor: a magyar baloldal a háború és a szankciók oldalán áll

A magyar miniszterelnök reagált az ellenzék kérdéseire.

Orbán Viktor

Fotó: Kurucz Árpád

Orbán Viktor a frakcióknak adott viszonválaszában kijelentette: a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik és a DK, azaz a magyar baloldal egyértelműen a háború és a szankciók oldalán áll. Szerinte ez hiba, mert a háború és a szankciók rosszak, ártanak a magyaroknak, ezért azt kérte a baloldaltól, hogy vizsgálják felül az álláspontjukat. 

Szerinte példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy a teljes magyar baloldal kampányát külföldről, méghozzá bevallottan az Egyesült Államokból fizetik. Rögzítette: törvénytelen külföldi támogatást elfogadni a választási kampányhoz. Hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy a baloldal azért szankciópárti, azért támogatja a bevándorlást és a háborút, mert ezt kérik tőlük. "Aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát. Ezt a nótát hallgathattuk meg itt a mai napon " - összegzett.

Úgy értékelt: ezt a háborút csak egy orosz-amerikai tárgyalás tudja lezárni, aminek előkészítése során Európának arra kell törekednie, hogy neki is legyen hangja a béketárgyalásokon. 

Arra is kitért: a szankciókat "nem egyszer s mindenkorra" szavazták meg, hanem minden hatodik hónapban döntenek ezek meghosszabbításáról, így nemzeti konzultáció ebben a témában nem időszerűtlen. 

A szankciók ügyében arra hívta fel a figyelmet: Magyarország az olajszankciókat nem szavazta meg, illetve kiharcolta azt, hogy Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra, vagyis azokra az országokra, ahova olaj csak vezetéken keresztül érkezik, ne vonatkozzon. Közölte: a nukleáris termékekre vonatkozó szankciókat Magyarország nem engedi napirendre venni és a gázra vonatkozó szankciókat is azért nem tűzik napirendre, mert Magyarország bejelentette, hogy nem szavazza meg azt. "Egyensúlyt kell tartani az európai egység és a legfontosabb magyar érdekek megvédése között. Ez a felelős politika, ezt folytatjuk" - jelentette ki. 

A Jobbikhoz fordulva megjegyezte: nincs meglepődve azon, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke nincs a parlamentben, hiszen Donyeckben népszavazást tartanak, és amikor Oroszországban népszavazást tartanak az elcsatolt területekről, mint a Krímben, "akkor ő ott szokott lenni, hogy felügyelje a választásokat". 

Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének, volt miniszterelnöknek azt üzente: ha már szóba hozta, hogy ki a rongyember, akkor esetleg fordulhatna e tekintetben a Jobbik mostani elnökéhez is. 

A rendszerhasználati díjjal kapcsolatos felvetésekre a miniszterelnök úgy reagált: a díj tekintélyes része azért létezik, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre. Azt javasolta, hogy továbbra is támogassák a zöld energiát, a napenergiát és az ezzel járó rendszerhasználati díjat pedig az árban fizessék meg. Ésszerűtlennek nevezte az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, hogy ma a magas áfából befolyó bevételeket a rezsicsökkentési alapba teszik. 

Ha nem szednénk be ezeket az áfabevételeket, a rezsicsökkentési alap kisebb lenne, és nem tudnánk minden magyar háztartásnak az átlagfogyasztásig 181 ezer forintnyi támogatást fizetni - magyarázta. Hozzátette: az elmúlt 30 év áfacsökkentéseinek tapasztalata, hogy az nem az emberekhez, hanem költségcsökkenés formájában a cégekhez és a kereskedőkhöz jut el. 

A vagyonadóról szóló javaslatot a kormány nem támogatja - közölte Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ahhoz egy teljes vagyonkataszter felállítására, az összes magyar vagyonának állami nyilvántartásba vétele lenne szükséges. 

Nem támogatja a kormány romákat támogató programok leállítását sem - jelentette ki a miniszterelnök, azt ígérve, hogy folytatják a 300 legszegényebb falu támogatását finanszírozó programot, és "válság ide, válság oda" mindent megtesznek azért, hogy a magyar cigány közösség a középosztályosodás útján tovább haladhasson. 

Az LMP felvetésére, hogy mit tett a kormány az elmúlt 12 évben az orosz energia befolyás csökkentése érdekében, azt mondta: 2010-ben visszaszerezték Magyarország számára a Gyurcsány-kormány által az oroszoknak eladott 25 százaléknyi MOL részvényt, kettőről hatra növelték a gázinterkonnektorok számát, a gáztárolókat pedig visszavásárolták. 

A kormányon belül viták zajlanak a szélenergiáról, egyelőre nem vagyunk meggyőződve arról, hogy szükséges a szélenergia termelés újraindítása - válaszolta szintén LMP-s felvetésre. 

A kabinet foglalkozik Dunaújváros kérdésével, és a kormányfő reméli, hogy a napokban valamilyen segítséget nyújthatnak a kilábalás érdekében a városnak és rajta keresztül a vasműnek is. 

A kata mértékét a kormány nem növelte, hanem csökkentette - reagált a Párbeszéd frakcióvezetőjének felszólalásra. Azt is kijelentettet: a kormány nem tudja elfogadni az ellenzéki javaslatokat a családok támogatására, mert azok kevesebbet jelentenének, mint az a 181 ezer forint, amelyet ma minden magyar családnak odaadnak. 

Az MSZP frakcióvezetőjének felszólalásra úgy reagált: a széteső társadalomról mondott szavai túlzóak, vagy azon a tévedésen alapulhatnak, hogy összekeveri az országot a Magyar Szocialista Párttal. 

A Momentumnak a pénz "elosztogatására" vonatkozó kritikájára Orbán Viktor azt mondta: a 13. havi nyugdíj visszaadása, a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentessége, és a minimálbér 200 ezer forintra emelése nem elosztogatás. Ha ezt mind nem tettük volna meg, akkor ezt az energiaválságot hogyan bírnák ki vajon a magyar családok? - tette fel a kérdést. Azt is megjegyezte: azt a momentumos véleményt, miszerint az oroszokkal nem szabad tárgyalni, átadja majd a francia elnöknek és a német kancellárnak is, akik rendszeresen tárgyalnak az oroszokkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában