Terrorizmus

2022.09.02. 14:34

Robbanás történt az afganisztáni Herát legnagyobb mecseténél, többen meghaltak

Robbanás történt pénteken a nyugat-afganisztáni Herát legnagyobb mecseténél, orvosi források szerint legalább 18 ember meghalt.

Tálib harcosok zártak le egy utat a nyugat-afganisztáni Herát legnagyobb mecseténél történt robbanás után 2022. szeptember 2-án

Forrás: STR / AFP

A halottak között van egy helyi hitszónok is, aki a tálib vezetés ismert támogatója volt. Egy rendőrségi forrás szerint az egyik öngyilkos merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor éppen kezet csókolt a hitszónoknak, aki éppen a mecset felé tartott.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib kormány szóvivője megerősítette a hitszónok halálát, és azt ígérte, hogy a támadókat megbüntetik.

A pénteki ima alatt végrehajtott merénylet sebesültjeinek száma meghaladja a húszat. A halálos áldozatok száma a hatóságok szerint még emelkedhet.

Egyelőre nem jelentkezett senki a robbantás elkövetőjeként. Az utóbbi időben a mecsetekben végrehajtott merényletek mögött az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága állt, amely elsősorban síita muszlimokat vett célba. A pénteken megtámadott mecsetbe azonban az iszlám szunnita ágának hívei járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában