Baloldali összefonódások

2022.10.26. 20:42

DatAdat-ügy: hallgat a DK-közeli álhírportál kiadója

A Gyurcsányék narratíváját közlő Ezalényeg.hu-t kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek ugyanaz a Szegin ténykedő hölgy a könyvelője, mint Bajnaiék adatkezelő cégének.

Bajnai Gordon

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Mint korábban mi is megírtuk, egy bizonyos Tóth Józsefnéhez köthető cégek végzik a könyvelést a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft.-nek, valamint szintén a hölgyhöz köthető az a vállalkozás, amely Demokratikus Koalíció EP-lépviselőinek kifizetőhelyét üzemelteti a borsodi Szegiben.  Tóth Józsefné cége az Ezalényeg.hu-nak is könyvelési munkákat végez.

Most a Magyar Nemzet arról érdeklődött Páva Zoltánnál, az Oraculum 2020 Kft. ügyvezetőjénél, hogy pusztán véletlen egybeesés-e, hogy ugyanaz a könyvelője az Ezalényeg.hu-t kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, mint aki a DatAdat számára végzi a könyvelést, illetve a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek dolgozik be? Miért pont a Szegiben megtalálható könyvelőre bízták ezt a munkát? – tették fel kérdéseiket Páva Zoltánnak, választ azonban nem kaptak. 

A baloldali álhírportált 2019-ben hozták létre, hogy oroszlánrészt vállaljon a baloldal önkormányzati kampányában és lejárató anyagokat terjesszen a közösségi médiában.

A vállalkozás vezetését Páva Zoltánra bízták, aki régi káder: édesapja volt szocialista országgyűlési képviselő, aki egykor Komló polgármesteri tisztségét is betöltötte. Ifjabb Páva Zoltán pedig 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején az MSZP, a szocialista frakció és a kabinet közötti kapcsolattartás koordinációjáért felelt. 

Az Ezalényeg.hu az önkormányzati voksolás óta is működik, és ugyanúgy a baloldali propaganda szócsöve maradt a 2022-es országgyűlési választás és a kampány során. A Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmét követően másnap nem frissült az oldal, az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megmaradhat-e. A portálba és a mögötte levő kiadóba azonban túl sok pénzt fektetett be a baloldal, hogy csak úgy elengedje. A Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó cégek jelentős összegeket kaptak a DK frakciójától „közösségimédia-tanácsadás” címszó alatt. Mindebből levonható a következtetés: egyre nyilvánvalóbb, hogy a baloldali gépezet a Gyurcsány–Bajnai duó együttműködésére épül, akik egy szövevényes hálózatot hoztak létre, melynek legfontosabb elemei a DatAdat és az Ezalényeg.hu. 

Mint köztudott, a NAV már két alkalommal tartott kutatást a DatAdat-ügyben.

A cégcsoport ügyletei miatt az adóhatóság költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV gyanúja szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. A DatAdat ügyei kapcsán a rendőrség és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában