Anyagi gondok nélkül

2022.10.04. 06:47

Két év múlva hatalmas összeghez juthat Ujhelyi István

A képviselő jelentős vagyonra tehetett szert az EP-ben nyolc év alatt kapott fizetéséből és a mellé járó juttatásokból, becslések alapján akár havi ötmillió forintot is hazavihetett.

Ujhelyi István MSZP-s képviselő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Százmillió forintot meghaladó jövedelemre tehet szert Ujhelyi István azzal, hogy az MSZP-ből történt kilépése után nem adta vissza európai parlamenti (EP-) képviselői mandátumát.

A politikus havonta az alapfizetését és a pluszjuttatásokat is figyelembe véve akár ötmillió forintnak megfelelő összeget is zsebre tehet, ami azt jelenti, hogy az öt évig tartó európai parlamenti ciklus alatt akár a háromszázmillió forintot is elérheti a képviselő fizetése.

Mivel Ujhelyi 2014 óta ül az EP-ben, és a mostani ciklusa 2024 tavaszán jár le, a szabályok szerint utána még tíz hónapig jár neki a fizetése bármilyen elvégzett munka nélkül, azaz mintegy ötvenmillió forintért ki sem kell tennie otthonról a lábát.

A néhány napja a szocialista pártot elhagyó képviselőtől egykori szervezete tartozása megfizetését is kérte.

A követelés feltehetően abból eredhet, hogy információink szerint az EU-ba delegált képviselőknek fizetésük tíz százalékát a szokásjog alapján a pártkasszába kell befizetniük, amit ugyan képviselőként nem tehetnek meg törvényi tiltás okán, ám magánszemélyként támogathatják jelölő szervezetüket.

Ujhelyi az EP-ben eltöltött tíz év alatt szép summát tehet zsebre.

Az EP-képviselők bére között nincs országonkénti eltérés, mindegyikük nagyjából nettó 7300 euró alapfizetést kap, ami 420 forintos áron számolva hárommillió forint feletti összegnek felel meg.

A legtöbb uniós ország azonban előírja képviselői számára, hogy saját hazájukban is fizessenek nemzeti adót, így az egyes képviselők tényleges alapbére a delegáló tagállamuk adózási szabályaitól is függ.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában