Miért rejtegetik?

2022.10.24. 07:33

Mit kereshet a DatAdat könyvelése egy borsodi kis faluban?

Egy Szegi nevű Tokaj környéki kis faluban találtak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a DatAdat könyvelésére. A Magyar Nemzet értesülései szerint a nyomozók azután jutottak el a vidéki kistelepülésre, hogy sem a cég hivatalos székhelyén, sem a bejelentett könyvelőjénél nem akadtak Bajnai Gordon és társai cége tevékenysége nyomára.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetőjeként az európai parlamenti választásokon induló pártok listavezetői választási vitaműsorának kezdete előtt az ATV stúdiójában, Budapesten 2014. május 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Beliczay László

Szegiben, egy mindössze 300 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban találtak rá az adóhatóság emberei a DatAdat Professional Kft. könyvelési adataira – értesült a Magyar Nemzet.  

Emlékezetes, a Bajnai Gordon és volt titokminisztere, Ficsor Ádám nevével fémjelzett cégcsoport nemrég valótlanságot állítva tagadta a Magyar Nemzet értesülésének megalapozottságát, miszerint a NAV házkutatást tartott volna a vállalatnál. Az adóhatóság erre közleményben volt kénytelen reagálni, amelyben tudatták, hogy szeptember 27-én valóban történt egy házkutatás. A kommünikéből az is kiderült, hogy a DatAdat a törvényi előírásokat megszegve nem – az egyébként Ficsor Ádám, volt szocialista titkosszolgálati miniszter tulajdonában lévő lakásba – bejegyzett székhelyén működött. Sőt, a cég vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét, és az iratokat a NAV a DatAdat hivatalos könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda.  

„Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak” – olvasható a NAV közleményében. 

A lap információi szerint ez a DatAdat által be nem jelentett iroda található az eldugott kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, ahol a múlt héten ismét kutatást tartottak az adóhatóság emberei. Mindez azért is meglepő, mert egy az idei választási kampány hajrájában kiadott datadatos közleményben Bajnaiék úgy fogalmaztak:  

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hat év során sikerült felépítenünk egy nemzetközileg is eredményes vállalkozást: a cég rövid idő alatt egy magyar kisvállalkozásból Európa egyik meghatározó kampánytechnológiai cégévé nőtte ki magát.” 

Meglehetősen érdekes, hogy amennyiben valóban jelentős nemzetközi vállalkozásnak tekinthető a DatAdat, miért rejtegetik így az adataikat ahelyett, hogy egy komoly, ismert könyvvizsgáló vállalkozásra bíznák azok kezelését.  

A furcsaságra magyarázatot adhat, hogy az adóhatóság gyanúja szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.  

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában