Több mint gyanús

2022.10.24. 18:22

Omladozó falak, semmi mozgás – a Mediaworks megtalálta azt az épületet, ahol a NAV rábukkant a DatAdat könyvelésére (videó)

Egy borsodi településen, Szegin találta meg a NAV a DatAdat könyvelését. A Mediaworks stábja megtalálta azt az épületet, ahol a Bajnai Gordonhoz köthető adatkezelő cégcsoport könyvelése készülhetett. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a DatAdattal szemben. A Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cégcsoport azért lett gyanús, mert 2020-ban félmilliárdos bevételnövekedésre tett szert.

Bajnai Gordon

Forrás: MTI

Fotó: Beliczay László

A NAV korábban kiadott közleményéből az derül ki, hogy a DatAdat a törvényi előírásokat megszegve nem bejegyzett székelyen működött. Sőt, a cég vezetői telefonon sem mondták meg a társaság tényleges működési helyét.

Sajtóhírek szerint 

az üggyel összefüggésben szeptember 27-én egy Szegin található épületben tartottak házkutatást. 

A Mediaworks stábja felkereste a kevesebb mint 300 fős kis települést, ahol egy uniós forrásból felújított, bár omladozó épület lehetett az, ahol a DatAdat könyvelését megtalálták a nyomozás során. Az ingatlanon csengő sincs, a stáb ottjártakor pedig zárt ajtókkal találkozott, de még a környéken sem volt semmiféle mozgás. 

A NAV korábban a következőket írta a helyről egy közleményében:

„Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak.”
A DatAdat a 2022-es választási kampányban került a figyelem középpontjába, hiszen segítették Márki-Zayék kampányát. Nagyjából egymillió választót érték el telefonhívásokkal, SMS-ekkel. Felmerült a gyanú, hogy az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre. Mint kiderült, az ellenzék kampányához külföldről közel kétmilliárd forint érkezett egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. Márki-Zay szerint a DatAdathoz is kerültek külföldi pénzek. Ez azért izgalmas, mert az Action for Democracy magyarországi vezetője az a Korányi Dávid, aki korábban Bajnai főtanácsadója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában