Függőségi helyzetbe került

2022.11.11. 06:37

Az EU behozhatatlanul lemaradt az USA és Kína mögött, mert gazdasági közösség helyett szeretetszolgálatként működik

Európa védelmileg és pénzügyileg, valamint mára már gazdaságilag is teljes mértékben az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Politikailag pedig egy lépést sem tesz Washington engedélye nélkül. Ugyanakkor kereskedelmileg belátható időn belül Kína fogja uralni a teljes kontinenst – mondta a Magyar Nemzetnek Halkó Petra. A Századvég vezető elemzője jelezte: az Európai Unió nem képes felelősséget vállalni a saját polgáraiért.

Illusztráció/kínai dolgozók LED-égőket készítenek

Forrás: Imaginechina via AFP

Fotó: Zhuo Zhongwei

Egyre több tényező teszi egyértelművé, hogy az energiaválságot erősítő szankciós politika, valamint az orosz–ukrán háború következményei jelentősen gyengítik Európát. 

Elemzések mutatnak rá például arra, hogy az energiakrízis felgyorsíthatja az európai vállalatok elvándorlását a kontinensről. Ha pedig tartósan magasak maradnak az árak, az az ipari kapacitások leépüléséhez vezet. 

Az egekbe szökő gázárak miatt Európa cink- és alumíniumkohó-termelői kapacitása már megfeleződött az elmúlt tizenkét hónapban. Bezárási hullám söpör végig az alumíniumiparban és a műtrágyagyártás területén is. A gondok azonban nem a háborúval kezdődtek el - írja a Magyar Nemzet.

– Az Európai Unió gazdasági közösség helyett hosszú évek óta szeretetszolgálatként üzemel: a negatív demográfiai trendek javítása helyett migránsokat fogad be, energetikai diverzifikáció helyett klímaegyezményeket lobogtat, a tagállamok gazdasági talpra állását szolgáló uniós források folyósítása helyett hitelfelvételt latolgat Ukrajnáért. Más szóval a pragmatikus érdekeket felülírják az álszent, ideológiai szempontok – mondta a lapnak Halkó Petra. A Századvég vezető elemzője jelezte:

ez a politikai hozzáállás vezetett oda, hogy az Európai Unió mára teljesen felhagyott stratégiai kompetenciáinak fejlesztésével, és gyakorlatilag elvesztette a versenyképességét.

– Ennek következtében az unió nem képes felelősséget vállalni a saját polgáraiért – sem gazdasági, sem pénzügyi, sem biztonságpolitikai értelemben –, és kiszolgáltatottá vált egyes nagyhatalmaknak – magyarázta. Mindezek fényében érdemes megnézni azt is, hogy Európa milyen helyzetben van az Egyesült Államokhoz és Kínához viszonyítva.

– Ha nagyon röviden akarok fogalmazni, akkor Európa helyzete e tekintetben elmaradott és függő – hangsúlyozta a vezető elemző. Ezzel együtt szerinte Európában meglenne a potenciál arra, hogy a világhatalmak sorába álljon. – Ezt a történelem során számos alkalommal bizonyította, de a XXI. századra, úgy tűnik, behozhatatlanul elmaradt az Egyesült Államok és Kína mögött. Sőt mostanra a kontinens nem tud az egyik vagy a másik nélkül boldogulni – mondta.

Halkó Petra kiemelte, hogy Európa védelmileg és pénzügyileg, sőt mára már gazdaságilag is teljes mértékben az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Politikailag pedig egy lépést sem tesz Washington engedélye nélkül.

– Ugyanakkor belátható időn belül kereskedelmileg Kína fogja uralni a teljes kontinenst is. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2001-ben még a világ országainak nyolcvan százaléka többet kereskedett az Egyesült Államokkal, mint Kínával, azonban 2018-ra 190 országból 128 esetében (azaz a világ államainak kétharmadában) megfordult ez a tendencia, beleértve az európai országok többségét is – ismertette.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!