Kedvenc kedvenceink

2022.11.15. 10:13

Egy állat örökbefogadásával két életet mentünk meg

Az elmúlt hónapokban országszerte nehéz helyzetbe kerültek az állatmenhelyek. Egyre kevesebb az adományozó és az örökbefogadási kedv is csökken. A kialakult helyzetről, illetve a kilátásokról Schreiter Katalinnal, az Országos Állatvédőrség Alapítvány önkéntes munkatársával beszélgettünk.

A tudatos örökbefogadás lényege az, hogy csak akkor legyen bármilyen állatunk, ha időben, térben és anyagiakban is meg tudjuk engedni magunknak

Az Állatvédőrség közel tíz éve koordinál országos eledelgyűjtéseket, nagyjából 70 szervezetnek segítenek.

– Az adományozói kedv visszaesése a pandémia alatt kezdődött. A jelenléti gyűjtések, a kitelepülések elmaradtak, a kijárási korlátozások okán pedig az adományozók sem tudtak úgy segíteni a civil szervezeteknek, mint korábban – mondja Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány önkéntes munkatársa.

Az állatmentők a korlátozások ideje alatt kreatív módokon, online eseményekkel próbálták az adományozói kedvet növelni. A jelenlegi gazdasági helyzetben viszont anyagilag nehezebb lett mindenkinek.

– Pillanatnyilag meg sem tudjuk jósolni, hogy a stabilnak mondható állattartói állomány és a kóborállat-mennyiség mennyiben fog változni a nehézségek hatására, de sajnos mindenképpen érezhető, hogy negatív irányba mozdulnak a dolgok. Több az olyan megkeresés lakossági oldalról, amikor eledelt kérnek az állataik számára, vagy az orvosi számlák kifizetéséhez kérnek segítséget

– sorolja a tapasztalatokat az önkéntes, aki arra is rámutat, hogy mostanra egyre több szervezet húzza meg a határait és hirdet létszámstopot.

– Már régen túl vagyunk azon, hogy szimpla telt házzal üzemeljen mindenki, mert ellési időszak után a csilláron is kiskutyák és kismacskák lógnak mindenhol – teszi hozzá Katalin.

Az önkéntes szerint a megoldás kulcsa az ivartalanítás, a tudatos örökbefogadás és a prevenció.

Az Állatvédőrség közel tíz éve koordinál országos eledelgyűjtéseket, nagyjából 70 szervezetnek segítenek

– Az ivartalanítás a legfontosabb, mivel a nem kívánt szaporulat drasztikus csökkentése hasonló módon csökkenti a kóbor és kidobott állatok számát. A tudatos örökbefogadás lényege pedig az, hogy csak akkor legyen bármilyen állatunk, ha időben, térben és anyagiakban is meg tudjuk engedni magunknak. Időben, vagyis foglalkozni kell vele, nem biodíszlet, nem bioriasztó a házi állat. Térben, ami azt jelenti, van elég élettere az élettani sajátosságainak megfelelően, legyen az díszhal vagy ló. Az anyagiakat pedig nem kell részletezni, úgy gondolom. Bármilyen társ- vagy hobbiállat kerülhet nagyon sokba is, ha beteg lesz, vagy baleset éri. A tudatos faj- és fajtaválasztás is fontos, ezzel meg lehet előzni azt, hogy később megbánjuk döntésünket az állattartással kapcsolatban – tudjuk meg Katalintól.

Az örökbefogadással két életet mentünk

Amellett, hogy a törvényeket betartjuk, örökbefogadással is tehetünk a nehéz sorsra jutott állatokért. Katalin szerint klasszikus megfogalmazás az, hogy azért jó dolog örökbe fogadni, mert így két életet menthet meg az ember. Egyet, akit örökbe fogadunk, és a másikat, aki a helyére tud kerülni.

– Van olyan szlogen is, hogy örökbe fogadni menő – és amúgy tényleg az –, de sajnos még mindig úgy gondolják az emberek, hogy az ingyen vagy olcsó állat a jó állat. A legtöbb szervezet szerződéssel, oltva, chipelve, ivartalanul vagy ivartalanítási kötelezettséggel ad örökbe, elő- és utókontrollal – jogosan, tegyük hozzá. Ez sok embernek nem tetszik, de az is tény, hogy ugyanazt az állatot nem szeretné senki egynél többször megmenteni – mondja Katalin.

A szervezetek szűrik a potenciális örökbefogadókat. Próbálnak segíteni abban, hogy a jelentkező a legmegfelelőbb állatot tudja befogadni otthonába. Az előkontroll ebben hatalmas segítség. Egyre többen készítenek örökbefogadói kérdőíveket is, amelyek szintén ezt segítik elő.

A szerződés elengedhetetlen, sokan ezért is tántorodnak el az örökbefogadástól. A legtöbb szervezetnél van költsége is az örökbefogadásnak (chip, oltás, ivartalanítás, parazitamentesítés), de ez a költség a jó gazda gondosságával jár. A szerződés garancia arra is, hogy ha valamilyen okból a befogadó nem tudja tovább tartani az állatot, vagy nem képes rá – haláleset történik például –, akkor van kihez fordulni.

Arra, hogy van-e jelentős különbség egy örökbe fogadott állat és egy vásárolt között, Schreiter Katalin szerint az igen és a nem egyaránt jó válasz. Ugyanúgy lehetnek betegségeik, mentális vagy fizikai problémáik, ugyanúgy félre lehet őket nevelni és ugyanúgy lehet szuper társ mindkettőből. A problémákat legtöbbször az emberek hozzá nem értése generálja.

Kiemelt figyelem a menhelyeknek

A Mediaworks Hungary Zrt. kiemelt figyelmet szentel az állatmenhelyeknek a november 16-án induló Kedvenc kedvenceink elnevezésű fotópályázaton. A jelentkezőknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy nevezésük mellett egy-egy menhelyet támogassanak a szavazatukkal. A játék során minden megyében a legtöbb ajánlást begyűjtő szervezetet 100 000 forint értékű állateledel-utalvánnyal jutalmazzuk. A Kedvenc kedvenceink fotópályázat részleteiről hamarosan hírportálunkon is olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában