Munkalátogatás

2022.11.17. 09:35

Novák Katalin: Magyarország és Izrael is a békét képviseli

A köztársasági elnök csütörtökön találkozott Jichák Hercoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben.

Novák Katalin köztársasági elnök és Jichák Hercog, Izrael állam elnöke Jeruzsálemben 2022. november 17-én

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Magyarország és Izrael is a béke képviselője – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután találkozott csütörtökön Jichák Hercoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben.

Magyarország és Izrael között a kapcsolat nagyon erős – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: sokat dolgoznak annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot megőrizzék, erősítsék gazdaságilag és politikailag is.

Kiemelte: Magyarország a béke mellett áll ki, s Izrael is egy olyan ország, amely elkötelezett a béke mellett.

Novák Katalin Jichák Hercog elnök meghívására kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe. A szerda-csütörtöki látogatás célja a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok további mélyítése.

Novák Katalin a találkozót követően tett sajtónyilatkozatában emlékeztetett, hogy Magyarország szomszédságában, Ukrajnában tragikus háború dúl, országunk azonban elítéli a putyini agressziót, és békét szeretne. Mint mondta, Izrael is erősen védi népét, országát, ebből sokat lehet tanulni, és a tanulságokat is le lehet vonni belőle.

Minden nemzet érdeke a biztonság, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, ezt az izraeli és a magyar emberek is pontosan tudják, a bőrükön tapasztalják – tette hozzá.

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarország és Izrael szövetsége megingathatatlan, Magyarország nemzetközi téren is mindig kiállt Izrael mellett. Biztosította Jichák Hercog elnököt, hogy a jövőben is számíthatnak a magyarok támogatására.

Kitért arra is, hogy Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, és a magyarok büszkék erre. A zsidó kultúra ma reneszánszát éli Magyarországon, s országunk a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a zsidóság továbbra is a legnagyobb biztonságban élhessen nálunk – mondta.

Jichák Hercog azt hangsúlyozta, hogy Európa és a Közel-Kelet, valamint a nagyvilág is számos kihívással néz szembe.

Emlékeztetett, hogy sok izraeli végez önkéntes humanitárius tevékenységet, amelyet kiemelten fontosnak tartanak. Hozzátette, hogy a felesége is sokat tesz a traumát szenvedett, poszttraumás gyermekek és civilek ellátásáért, mivel ez a probléma nagyon felhalmozódott az évek alatt.

Novák Katalin az elnöki találkozót követően csütörtökön megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu felkért miniszterelnökkel.

Benjámin Netanjahuval elsőként találkozhattam a külföldi államok vezetői közül, mióta megkapta a hivatalos felkérést a kormányalakításra - olvasható a köztársasági elnök csütörtöki Facebook-posztjában.

Mint írja, az Izrael és Magyarország közötti szoros együttműködés alapját a függetlenséggel, a biztonsággal és a nemzeti identitással kapcsolatos azonos felfogás adja. A politikai, családügyi, védelmi és gazdasági kapcsolatainkat még szorosabbra fűzzük a jövőben.

Hozzátette: Benjámin Netanjahu bátor politikus, aki világos elképzelésekkel rendelkezik. Mai találkozónkon beszéltünk a közel-keleti térség és az orosz-ukrán háború kihívásairól, valamint arról, mit tehetünk a mielőbbi béke érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában