Könyvbemutató

2022.11.22. 21:00

Thibaud Gibelin: Orbán Viktor Közép-Európa arcává vált

A magyar miniszterelnök megértése azt jelenti, hogy felismerjük a Fidesz által Magyarországon képviselt főbb irányzatokat, amelyek a szomszédos országokban is teret nyertek, és amelyek szószóló híján kisebbségben maradtak volna – mondta Thibaud Gibelin francia történész Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvének bemutatóján. A szerző szerint Magyarországnak ma sokkal nagyobb politikai súlya van a világban, mint amekkorát a területe indokolna.

Thibaud Gibelin francia történész Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvének bemutatóján

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

– Orbán Viktor néhány év alatt a francia közvélemény számára Közép-Európa arcává vált. A magyar miniszterelnök megértése azt jelenti, hogy felismerjük a Fidesz által Magyarországon képviselt főbb irányzatokat, amelyek a szomszédos országokban is teret nyertek, és amelyek szószóló híján kisebbségben maradtak volna – mondta Thibaud Gibelin francia történész Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvének bemutatóján kedden Budapesten. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója elárulta, először egyetemistaként figyelt fel a magyarországi politikai eseményekre. Igazán azonban 2014–18 között – amikor az Európai Parlamentben dolgozott – ismerte fel, mennyire meghatározóvá vált az unióban Magyarország álláspontja, különösen a migráció kérdésében – írja a Magyar Nemzet.

A szerző szerint a migráció, „a posztnyugati világ” értékeinek ügyében megfogalmazott magyar álláspont minden európai országnak mintául szolgálhat.

Nagyon fontosnak nevezte hazánk külpolitikáját is. Úgy vélekedett, a keleti nyitás nemcsak Magyarországnak hasznos, hanem megmutatja azt is, hogy lehetséges partneri kapcsolatokat létrehozni a nyugati világon kívül is.

– Magyarország jó példa arra, hogy egy ország az uniós szerződések mellett is képes növelni a mozgásterét és képviselni az érdekeit, ha megvan a kellő politikai akarat. Magyarországnak sokkal nagyobb politikai súlya van a világban, mint amekkorát a területe indokolna. Franciaországnak eleve nagyobb mozgástere lehetne, a politikai akarat és a stabilitás viszont hiányzik – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy mit szeretett volna üzenni a francia olvasóknak, a következőt válaszolta:

„Szeretném demonstrálni egy konzervatív kormány sorozatos győzelmeinek hátterét, a francia médiában ugyanis hamis képet festettek minderről. Emellett meg akarom mutatni, hogy lehetséges egyszerre konzervatívnak és sikeresnek lenni.”

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában