Ukrán válság

2022.11.01. 15:52

Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek a feketepiacra

Több tízmilliárd dollár értékű katonai segítség érkezett eddig Ukrajnába, a jelek szerint pedig bőven kerülhetett a feketepiacra is a fegyverekből, több európai ország is érintett lehet, erről beszélt egy rádióműsorban a finn főnyomozó. Bár a tengerentúlon eddig csak elvétve foglalkoztak a fegyverkereskedelem felszámolásával, az ügy nyilvánosságra kerülése után hirtelen az amerikai külügyminisztérium szükségét érezte annak, hogy átfogó vizsgálatot indítson.

Ukrán katonák a fegyverüket ellenőrzik valahol az ország keleti régiójában 2022. október 24-én

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a napokban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. A külügyminisztérium átfogó vizsgálata – amelyet a védelmi tárcával, a kereskedelmi tárcával, az igazságügyi tárcával, a belbiztonsági tárcával és más kormányzati szervekkel koordinálnak – a fejlett amerikai fegyverrendszerekre összpontosít - adta hírül a V4NA hírügynökség.

Az ember által hordozható légvédelmi rendszerek és a páncéltörő rakéták különös jelentőséget kapnak, ezeknek az útját egyébként könnyebb monitorozni. Az igazán nagy kihívás azonban a kézifegyvereket, például a puskák és a lőszerek sorsa, amit jóval nehezebb nyomon követni.

Az amerikai külügyi tárca hangsúlyozta ugyan, hogy eddig nem tártak fel konkrét esetet, azt azonban óvatosan megjegyezte, hogy akár rossz kezekbe is kerülhetnek a fegyverek.

"Az ukrán kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megfelelően őrzi és elszámol az átadott amerikai eredetű védelmi felszerelésekkel, bár elismerjük, hogy a harcok kaotikus jellege ezt megnehezítheti"

– olvasható a közleményben, amely azt is írja, hogy "a háborúk lehetőséget teremthetnek arra, hogy a fegyverek magánkézbe kerüljenek lopás vagy tiltott eladás révén, olykor feketepiacot teremtve a fegyverek számára, amelyek évtizedekig fennmaradnak. Számos bűnöző és nem állami szereplő kísérelhet meg fegyvereket szerezni ukrajnai forrásokból a konfliktus során vagy azt követően, amint az az 1990-es évek balkáni háborúi után történt".

A minisztérium bejelentése éppen egybeesett azzal a nyilatkozattal, amelyet Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója adott az Yle helyi rádióadónak. Úgy véli, erős a gyanú hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították.

Ahlgren szerint részben a nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik a csempészet, a Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak emberei, így elvileg sokkal könnyebb a csempészet.

Finnországba elsősorban a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, mert ezeken a pontokon sokkal gyengébb az ellenőrzés, mint például a repülőtereken, ahol könnyebben lebuknak a csempészek. A főnyomozó azt is felidézte, hogy a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba.

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. A Világgazdaság című magyar lap pedig felidézte, hogy egy hónappal azelőtt már az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak, és ezek a csoportok erősödni fognak, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

A finnek elismerik: fennáll a veszély

A V4NA kérdéseket küldött a finn nyomozóirodának, az Eurpolnak és az Interpolnak is a feltételezett fegyvercsempészettel kapcsolatban. Eddig a finnek válaszoltak a megkeresésre.

A finn Nemzeti Nyomozóiroda sajtónyilatkozatban reagált a hírügynökség kérdéseire. Azt írták, egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy Finnországban Ukrajnának szánt illegális fegyverek cseréltek volna gazdát, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a lehetőség fennáll.

"Fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből"

olvasható a közleményben. A finn Nemzeti Nyomozóiroda hozzátette, hogy

"azonosítottuk a szervezett bűnözés egyes tagjait, akik a háború alatt Ukrajnába utaztak. A rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet… A rendőrségnek minden helyzetben előzetesen mérlegelnie kell a lehetséges kockázatokat. Ebben az esetben egy potenciális kockázatot azonosítottunk, de ez, legalábbis egyelőre, még nem valósult meg”.

Közleményükben is megerősítették:

"A rendőrség minden évben számos illegális fegyvert foglal le a szervezett bűnözés tagjaitól, és tudatában van annak, hogy ezek a csoportok érdeklődnek a háborús övezetekben használt fegyverek iránt. A rendőrségnek arra utaló jelei vannak, hogy hosszú távon a szervezett bűnözői csoportok Ukrajnából is megpróbálhatnak fegyvereket szerezni."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában