Bosszú

2022.12.22. 08:34

Forrnak az indulatok Márki-Zay földadója miatt

Bosszúhadjáratnak tartják a hódmezővásárhelyi gazdák, hogy Márki-Zay Péter baloldali polgármester kezdeményezésére földadót vetettek ki rájuk, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Továbbra is forrnak az indulatok Hódmezővásárhelyen, ahol a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat a közelmúltban úgy határozott: 2023. január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie. A döntést követően a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aláírásgyűjtést indított a balliberális polgármester javaslatára bevezetett földadó ellen.

A gazdák attól is tartanak, hogy a rossz példa ragadós lesz, és vírusként terjed el az országban a baloldali vezetésű településeken. Tóth Mihály hódmezővásárhelyi termelő például biztos benne, hogy az intézkedés nem több mint Márki-Zay Péter bosszúja a gazdák ellen. Szavai szerint a polgármester tudja, hogy a termelők körében mind a helyi polgármester, mind a baloldal elutasítottsága nagy, ezért így vesz elégtételt a gazdákon.

– Ha nem lett volna elég a csapásokból, az aszálykárból, a megemelkedett művelési költségekből, a brutális energiaárakból, akkor még itt van Márki-Zay Péter bosszúja. Csak ­rossz szándék húzódhat meg egy olyan sarc mögött, amely az amúgy is meggyengült termelőket sújtja, de akik a túlélés érdekében megpróbálják majd továbbgörgetni a terheket – jelentette ki Tóth Mihály. Az adót ugyanis a bérbeadó, ha tudja, ráterheli a bérlőre, aki nem tehet mást, mint beépíti a megnövekedett költséget az áraiba.

Ez láncreakciót indít el, és további élelmiszerár-emelkedést okoz majd. Végső soron az amúgy is nehéz helyzetben levő kisemberek járnak rosszul, akik kénytelenek lesznek még drágábban megvásárolni az élelmiszert. A gazda szerint éppen ezért képmutató és álságos, ahogy Márki-Zay Péter érvelt a földadó bevezetése mellett. A balliberális polgármester ugyanis azt mondta, hogy a földadót a gazdagokra vetették ki, hogy legyen pénz a szegények támogatására.

Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád megyei elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arról tájékoztatott, hogy óriási az érdeklődés az országos aláírásgyűjtés iránt, és a kezdeményezéshez már eddig is több ezren csatlakoztak.

– Ha összegyűlik a kellő számú szignó, akkor törvénymódosítást fogunk kezdeményezni. El szeretnénk érni, hogy Magyarországon soha sehol ne lehessen földadót kivetni, akármilyen politikai erő is lesz hatalmon – közölte a petíció céljáról Szél István.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában