Erőszak

2022.12.24. 23:01

Ismét zavargások voltak Párizsban a kurdok elleni gyilkosság másnapján

Párizsban szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között az előző napi lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek.

az előző napi lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek. A tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek voltak a place de la République téren 2022. december 24-én

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Pascal Sonnet

A tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek voltak a place de la République tér, a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén, ahol előzőleg a kurdok békés tüntetést tartottak.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tüntetők egy része elhagyta a helyszínt. Egyesek megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint váratlanul következett be az erőszakos fordulat a tüntetésen, oka egyelőre nem ismert.

A BFM televíziónak nyilatkozva a rendőrfőnök közölte, hogy az erőszakért pár tucatnyi tüntető a felelős. Tizenegy embert őrizetbe vettek, mintegy harmincan könnyebben megsérültek.

Pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett Párizs forgalmas X. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni.

A rendőrség őrizetbe vett egy 69 éves férfit, aki a hatóságok szerint nemrégiben szabadult az őrizetből, miközben a tárgyalására várt, amiért egy évvel korábban karddal támadt egy párizsi menekülttábor lakóira.

A gyanúsított kihallgatása után immár fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés ellene vád - közölte szombaton az ügyészség.

Az ügyészség később közölte, hogy egészségi okok miatt felfüggesztették a kihallgatást, és a férfit pszichiátriai osztályra szállították. A gyanúsítottat akkor állítják a vizsgálóbíró elé, ha az egészségi állapota megengedi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában