Előrelépés

2023.02.04. 22:05

Bakondi György: változás kezdődött az EU migrációs politikájában

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reméli, hogy a változás elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormány a migrációs politikája miatt kapott.

Bevándorlók sátortábora a menedékkérőket befogadó legnagyobb belgiumi központtal, a Petit-Chateau nevű brüsszeli épülettel szemben a migránsok nemzetközi napján, 2022. december 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Változás kezdődött az Európai Unió migrációs politikájában - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bolgár-török határ védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak az EU szárazföldi határainak megerősítése terén. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy kivételes esetekben kerítésekre is szükség van, és ezekhez uniós támogatást kell biztosítani.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy megkezdődött a változás az EU migrációs politikájában, ami reményeik szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormány a migrációs politikája miatt kapott.

Közölte: 2015-ben egy nagy tömegeket beléptető folyamat indult el az Európai Unióban, ez összhangban volt a Soros György civil szervezetei által képviselt állásponttal. Az EU eddig a szervezettséget, a menekültstátuszhoz való hozzáférést hangsúlyozta és elítélte a kerítésépítést.

Bakondi György kiemelte, hogy a magyar kormány az évek során konzekvensen képviselte migrációs politikáját, és bár a magyar emberek számos szavazáson, nemzeti konzultáción erősítették ezt meg, mégis rendkívül sok politikai támadást kaptak.

Hozzátette, a súlyos terrorcselekmények, a nemzetbiztonsági, közbiztonsági fenyegetések, a súlyos bűncselekmény-sorozatok, a szociális háló leterheltsége, az ismeretlen identitású emberek nagy tömegben történő bejutása és kiutasíthatatlansága "a politikai döntéshozókat is talán változásra ösztönözte".

Emlékeztetett arra: a nemzetállamok között már korábban megindult az együttműködés az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

Közölte: ahol nagy tömegben érkeznek csoportosan illegális migránsok, és erőszakot alkalmaznak a bejutás érdekében, ott műszaki akadályrendszerre van szükség.

A műszaki határzár egy fontos biztonsági kelléke annak, hogy az EU külső határait és ezzel a belső határral rendelkező országok lakosságát is a schengeni kódexben foglaltakkal összhangban oltalmazni, védelmezni lehessen - fogalmazott.

Bakondi György egy kérdésre válaszolva azt mondta: azzal, hogy Horvátország schengeni övezethez történő csatlakozása nyomán a magyar-horvát határ belső határrá vált, az ott felszabadított eszközöket és élő erőt át lehet csoportosítani olyan határszakaszra, ahol nagyobb a migrációs nyomás.

Megjegyezte: a magyar-szerb határon idén eddig 10 500 illegális migránst fogtak el, és 110 embercsempész ellen indult eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában