Illegális bevándorlás

2023.02.25. 22:17

Már több mint 15 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon idén

Már több mint 15 ezer határsértőt fogtak el és 160 embercsempész ellen indítottak büntető eljárást a magyar hatóságok ebben az évben – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

MTI

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója A magyarországi migrációs és menekültügyi helyzet aktualitásai 2023-ban címmel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2023. február 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bakondi György jelezte: korábban a téli időszakban inkább csökkent az illegális bevándorlók száma, ezen a télen azonban nem ez történt, ebben a viszonylag enyhe időjárásnak is szerepe lehetett.

A Görögországba és az Olaszországba vezető tengeri útvonalakon érezhető volt a visszaesés, de most már ott is erősödik a migrációs nyomás – tette hozzá.

A balkáni és a tengeri útvonalakon is folytatódik az a migrációs aktivitás, amelynek 2015 után a csúcspontját tavaly érték el – fejtette ki a főtanácsadó.

Bakondi György elmondta: figyelemmel kísérik a határtérség, illetve a balkáni útvonal eseményeit. A határ közelében iráni, iraki, afgán és időnként szír bűnöző csoportok küzdenek egymással az általuk kedvezőnek tartott határszakaszok "uralmáért", gyakran lőfegyvereket is bevetnek, sebesültek és halottak is vannak.

Úgy fogalmazott: minden ok megvan annak a határőrizeti, migrációs politikai tevékenységnek a folytatására, amit 2015 óta következetesen végez a magyar kormány.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kitért arra: a migrációs válsághelyzet meghosszabbítása a jogi feltétele volt annak, hogy megfelelő erők, eszközök alkalmazásával hatékonyan tudják őrizni a határon a kerítést, megakadályozzák a migránsok átjutását, illetve vissza tudják irányítani őket. Erre
mindaddig szükség van, amíg a migrációs nyomás jelentős – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában