Diplomácia

2023.02.01. 15:38

Novák Katalin Giorgia Meloni olasz kormányfővel találkozott Rómában (videó)

Az illegális bevándorlás, a hagyományos családi értékek támogatása, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán volt a témája Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozójának szerdán Rómában.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (elöl, b) katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (elöl, j) a római Chigi-palotában 2023. február 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A két szövetséges állam politikusa megbeszélésén négy témát érintett – közölte a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az első téma az illegális migráció volt, és mindkét politikus egyetértett abban, hogy ennek gátat kell szabni.

Az olasz miniszterelnök a stockholmi EU-csúcson tervez részletes vitát kezdeményezni a kérdésben, mert meglátása szerint a másodlagos migráció fontos téma, de az Európai Unióba (EU) érkező migrációt a határon kell megállítani. 

Olyan intézkedésekre van szükség, amely az illegálisan érkező bevándorlók tényleges belépését megakadályozza. A magyar elnök ismertette az évek óta változatlan magyar álláspontot: 

az illegális bevándorlás fenyegetés Európa számára, aminek gátat kell vetni. Térségünk demográfiai és munkaerőpiaci problémáit nem a bevándorlás ösztönzésével kell orvosolni.

A hagyományos családi értékek megerősítése abban is segít, hogy a fiatalok könnyebben tudjanak családot alapítani, gyermeket nevelni. Az erős családpolitika Olaszországban és Magyarországon is elemi érdek és szándék.

NOVÁK Katalin; KUN SZABÓ István; MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (elöl, j) katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (elöl, b) a római Chigi-palotában 2023. február 1-jén. A második sorban Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (b)
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A harmadik kérdés a nyugat-balkáni bővítés volt. A két politikus egyetértett abban, hogy mielőbbi bővítésre van szükség, s ez nemcsak a hat csatlakozni kívánó ország érdeke, hanem az EU-é is.

A negyedik téma az uniós források kérdése volt. Az olasz miniszterelnök egy rugalmasabb, a korunk kihívásainak megfelelő felhasználást kezdeményez. A magyar köztársasági elnök is egyetértett azzal, hogy azokat a forrásokat, amelyek a tagállamoknak járnak, meg kell, hogy kapják, és olyan felhasználási szabályokat kell alkalmazni, melyek az adott nemzet és az európai unió érdekeit egyaránt szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában