Tények

2023.03.22. 08:20

A háború az egész emberiségnek óriási gazdasági károkat okoz (videó)

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy a békés országok gazdasága jobban teljesít.

Ukrán rendőr fedezékben egy találatot kapott lakóépületnél a donyecki régióban levő Avgyijivka városban 2023. március 17-én, Oroszország ukrajnai háborúja idején

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

– A front humanitárius katasztrófája mellett a háború az egész emberiségnek óriási gazdasági károkat okoz. De vajon attól, hogy Oroszország és Ukrajna harcolnak egymással, miért leszünk mi is szegényebbek? – tette fel a kérdést közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a választ is megadta – írja a Magyar Nemzet

A tapasztalatok szerint megéri békében élni. Egy 2009 és 2020 közötti kutatás alapján a békés országok gazdasága átlagosan 2,7 százalékkal jobban teljesített, és ebben az időszakban jellemzően lokális konfliktusok voltak. Ahogyan azonban azt a költségek is mutatják, a napjainkban zajló orosz–ukrán háború aligha tekinthető ilyennek. 

A Német Gazdasági Intézet becslése alapján a konfliktus tavaly 1600 milliárd dollárba került a világgazdaságnak, ami az éves gazdasági teljesítmény másfél-két százaléka. Az intézet az idei évre is hasonló nagyságrendű károkra számít.

Hortay Olivér kifejtette, nem lehet tudni, hogy meddig tart a háború, hogy milyen mélyre merülünk a szankciós adok-kapokban és hogy mikor rendeződhet a Nyugat és a Kelet viszonya. 

– Nem csoda, hogy a világ országainak jelentős része békepárti álláspontot képvisel. Azt azonban nehéz észérvekkel megmagyarázni, hogy az Európai Unió miért szorgalmazza az újabb szankciókat és a fegyverszállításokat. Különösen úgy, hogy a globális károk eloszlása egyenlőtlen és Európa az egyik legnagyobb költségviselő – ismertette az üzletágvezető.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában