Felmérés

2023.03.20. 16:28

A magyarok többsége szerint a brüsszeli szankciók felelősek az inflációért

A kormányközeliséggel még véletlenül sem vádolható Publicus Intézet felmérése is megerősítette, hogy a lakosság többsége a brüsszeli szankciók káros hatásaival magyarázza a magas árakat.

Vásárló az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 28 – március 6. között 1012 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az inflációval kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy tízből négy (39 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy súlyos gondot jelent neki az infláció, az árak emelkedése. Ez azt is jelenti, hogy 2022 októberéhez képest hat százalékponttal csökkent azok aránya, akik így nyilatkoztak.

Tízből kilenc válaszadó szerint az elszálló energiaárak felelősek inkább az élelmiszerárak emelkedéséért. Kiderült a számokból, hogy 2022 októberéhez képest 14 százalékponttal csökkent (79-ről 65 százalékra) azok aránya, akik szerint a kormány gazdaságpolitikája a felelős. Ráadásul hat százalékponttal növekedett (57-ről 63 százalékra) azok aránya, akik szerint a brüsszeli szankciók okolhatók inkább a mostani árakért.

A kormánnyal kritikus balliberális sajtó mindezt úgy próbálja tálalni, hogy „hat az agymosás, a magyarok egyre kevésbé az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, inkább Brüsszelt okolják a drágulásért”.

A felmérés eredménye azonban nem meglepő, hiszen a szankciós politika miatt elmélyült energiaválság egész Európában áremelkedésekhez vezetett.

 Magyarország ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, hiszen jelentős az energiakitettsége és szomszédja a háború dúlta Ukrajnának.

A kormány számos intézkedést hozott az infláció letörésére, a rezsicsökkentéstől kezdve az árstopokig. Sőt, egyre több áruházlánc jelent be egyre több termékére árcsökkentést. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában