Határozott álláspont

2023.03.20. 18:33

A német bíboros kizáratná a melegpárok megáldását megszavazó püspököket az egyházból

Erős kritikával illette a német Szinodális Út végszavazásának eredményét két bíboros, mert a testület március 10-én úgy voksolt, hogy 2026 márciusától be kellene vezetni, hogy az azonos nemű párok is kaphassanak hivatalos egyházi áldást Németországban.

Gerhard Ludwig Müller bíboros a Szent Péter-bazilikában.

Forrás: AFP

Fotó: Johannes Neudecker

Erős kritikával illette a német Szinodális Út végszavazásának eredményét két bíboros, a német Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció volt prefektusa, és amerikai Raymond Leo Burke – írja a Catholic Heraldra hivatkozva a Mandiner.

A Szinódusi Út (Synodaler Weg) a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése, amelyet egy világi hívekből álló csoport, a a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) kezdeményezett. A ZdK sikerrel diktálta a tempót még a püspöki karnak is az előző években. A bizottság világiak szervezete, tehát semmiféle formális hatalma és joga nincs egyházi ügyekben dönteni, inkább nyomásgyakorló lobbicsoportnak tekintendő.

Mindenesetre a gyűlés vezető tetestület március 10-én megszavazta, hogy 2026 márciusától be kellene vezetni, hogy az azonos nemű párok is kaphassanak hivatalos egyházi áldást Németországban. Ugyanakkor több püspök nem szavazta meg a dokumentumot. 

Az azonos neműek megáldásával kapcsolatos határozat teljesen mértékben szemben áll az utoljára 2021-ben deklarált egyházi állásponttal, miszerint az egyház nincs felhatalmazva arra, semmilyen körülmények között, hogy megáldjon azonos nemű párokat.

Müller bíboros az EWTN katolikus tévécsatornának adott interjújában azt mondta: 

A határozatot megszavazó püspökök abszolút a katolikus doktrínákkal szembe mennek. A dogmák definíciójával szemben. Kell lennie egy bírósági tárgyalásnak. El kell ítélni őket. És el kell távolítani őket a hivatalukból – kivéve, ha megtérnek.

Müller úgy fogalmazott: „a keresztségi hitvallást lecserélték a pogány LMBTQ-ideológia idoljára”. Szerinte Krisztus keresztje helyett a német Szinodális Út vezetői a szivárványos zászlót emelték magasba, és a keresztény hitvallás helyett neopogány vallást követnek.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában