Ukrán válság

2023.03.14. 06:59

Az Ukrajnának szánt fegyverek jelentős része bűnszervezetekhez szivárog

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta, az Ukrajnába kiküldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra.

Illusztráció/Géppuskaállás orosz drónok ellen 2022 november 9-én Mykolayivnál

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Nina Lyashonok

Miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző fekete­piaci hálózatokon visszaszivárog Európába és különböző szervezett bűnözői csoportok kezébe jut, addig a Momentum, illetve a teljes baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást.

Amerikai kimutatások szerint az Ukrajnába küldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta, az elmúlt hónapokban láttak olyan felvételeket, amelyek tanúsága szerint a Balkán déli részén tűntek fel Ukrajnából származó páncélelhárító rakéták.

Emellett Svédországban különböző szervezett bűnözői csoportok is Ukrajnából szerezhettek automata fegyvereket és robbanószereket. „A világ válságövezeteiben – ahová legális úton nem kerülhetnek fegyverek, hiszen a fejlett világ mindezt blokkolja – nagyon megugrott a kereslet a lövegekre, páncélozott harcjárművekre, nehézgéppuskákra. Mindezt a szervezett bűnözés igyekszik kielégíteni. Itt már nem kézifegyverekről van szó.”

Egy bűnszervezet számára teljesen mindegy, hogy embert, cigarettát, drogot vagy fegyvert csempész.

– Ehhez ki kell építeni az illegális szállítási útvonalakat, be kell épülni a rendszerekbe, ki kell építeni bizalmi kapcsolatokat különböző országokban. Ezeken keresztül folyik mindez. A szervezett bűnözésre igaz, hogy mindig azzal kereskedik, amelyre a legnagyobb igény van a piacon – mondta.

A szakértő szerint fennáll annak a veszélye, hogy Európában most szervezett bűnözői vagy a radikális iszlamista szervezetek hozzájuthatnak olyan fegyverekhez, robbanóanyagokhoz, haditechnikai eszközökhöz, amelyek által megszervezhetnek a lakosságra komoly veszélyt jelentő műveleteket is.

A szakértő szerint ennek ellenére az Európai Unió semmilyen korlátozást nem fog bejelenteni a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ugyanis „ezt már korábban beiktatták kockázatként, ma pedig elkönyvelik veszteségként”.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában