Ukrán válság

2023.03.16. 05:56

Putyin üzent Oroszország leggazdagabb embereinek

Már 386. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az orosz főügyészi hivatal igazgatótanácsi ülésén Moszkvában 2023. március 15-én

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Rosztov-on-Don-ban rövidzárlat okozta a tüzet

Az oroszországi Rosztov-on-Don városában a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) épületében keletkezett tüzet elektromos rövidzárlat okozta - közölte Vaszilij Golubev, a régió kormányzója.

A közösségi médiában terjedő videoklip, amelyen a levegőben felszálló füst látható, az FSZB által használt épület környékére lett geolokalizálva.

A tűz oka "rövidzárlat volt az épületben lévő elektromos vezetékekben.

 A terjedő tűz következtében felrobbantak az üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok" - mondta Golubev.

Az amerikai drón lezuhanása baleset volt 

A Pentagon által ma reggel közzétett felvételek alapján Sean Bell katonai elemző szerint úgy tűnik, hogy az amerikai drón lezuhanása baleset volt.

Az amerikai megfigyelő drón a Fekete-tenger felett repült, amikor egy orosz vadászgép lecsapott rá, és az óceánba zuhant.

Bell szerint az incidens "szinte biztosan nem volt szándékos", és valószínűleg egy "hozzá nem értő orosz pilóta" miatt történt.

Figyelmeztet azonban, hogy ennek még így is súlyos következményei lehetnek.

"Ez a baleset a feszültségek fokozódásának nem szándékolt következményeit mutatja, amelyek katasztrofális következményekkel járhatnak a háború eszkalálódására nézve" - mondja.

Putyin üzent Oroszország leggazdagabb embereinek

Az orosz vállalkozóknak nem szabad elrejteniük a vagyonukat külföldön, például offshore cégekben, hanem otthon kell többet befektetniük – jelentette ki Vlagyimir Putyin Moszkvában, az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSPP) fórumán, amelyen orosz milliárdosok is részt vettek.

Putyin arra kérte az orosz pénzembereket, hogy fektessenek be új technológiákba, hozzanak létre gyárakat és vállalkozásokat, így segíthetnek elhárítani az orosz gazdaság tönkretételére irányuló nyugati kísérleteket – írja a Világgazdaság.

A felelős vállalkozó Oroszország igazi polgára, aki a hazája érdekeit követve cselekszik, és nem függ a külföldi hatóságoktól

 – mondta a politikus. Hozzátette: a cégeknek kötelességük otthon üzletelni, és segíteni a versenyképes üzleti környezet kialakítását az eurázsiai országban. Dinamikusabbá kell tenni a gazdaságot, egyben emelni kell az életszínvonalat, és ebben kíváncsi a jelenlévők véleményére is.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Az ukrán és a kínai külügyminiszter megvitatta az ukrán béketervet

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott csütörtökön kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel, akivel megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét.

Megvitattuk a területi integritás elvének fontosságát

 - emelte ki Kuleba a Twitteren közzétett bejegyzésében. Kifejtette, hogy az ukrán elnök által előterjesztett „békeképlet” pontjainak teljesülése szerinte elengedhetetlen „az agresszió megállításához és az igazságos béke helyreállításához Ukrajnában”.

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán „békeképletnek” nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

Kína aggódik a háború eszkalációja miatt, és reméli, hogy Moszkva és Kijev tárgyalóasztalhoz ül

- jelentette ki a kínai külügyminiszter a Reuters szerint.

A héten látott napvilágot az az információ, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák a béke kilátásait - emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál. Az ukrán média arról is beszámolt, hogy Hszi Csin-ping azt tervezi, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta először beszélni fog Zelenszkij elnökkel, valószínűleg moszkvai útja után.

A hírportál hozzátette, hogy Kína a háború kitörésének első évfordulóján, február végén hozta nyilvánosságra elképzeléseit az Oroszország és Ukrajna közötti háború befejezéséről. A 12 pontos dokumentumban Peking fokozatos deeszkalációt sürgetett, amelynek átfogó tűzszünetet és az ukrajnai válság politikai megoldását kell eredményeznie. Emellett felszólított a civilek védelmére és egymás szuverenitásának tiszteletben tartására.

Kína reméli, hogy a felek megőrzik higgadtságukat, racionálisak és józanok maradnak, és a lehető leghamarabb felújítják a béketárgyalásokat

- mondta Kang Kulebának a kínai külügyminisztérium közleménye szerint. A pekingi diplomata reményét fejezte ki, hogy Ukrajna és Oroszország nem csapja be az ajtót a politikai megoldás előtt, bármennyire bonyolult és bármilyen kihívást jelentsen is a jelenlegi helyzet - szögezte le a pekingi közlemény.

Andrzej Duda: Lengyelország a napokban átadja az első négy MiG-29-est Ukrajnának

Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának – jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Petr Pavel cseh elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.

DUDA, Andrzej; PAVEL, Petr
Andrzej Duda lengyel elnök (j) fogadja cseh hivatali partnerét, Petr Pavelt a varsói elnöki palotában 2023. március 16-án
Fotós: Pawel Supernak / Forrás: MTI/EPA/PAP

A múlt héten beiktatott cseh államfőnek ez a második külföldi útja. A varsói tárgyalásait követő sajtókonferencián Dudát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a múlt héten a CNN amerikai hírtévének adott interjújában azt mondta: Lengyelország kész más fegyverszállítmányok mellett a légierő szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeiből is átadni Ukrajnának.

Duda válaszában megerősítette: 

a lengyel kormány már határozatot fogadott el az ügyben, a gépeket a napokban szállítják Ukrajnának. A lengyel hadsereg jelenleg tíz-egynéhány MiG-29-essel rendelkezik, ezek többsége teljesen működőképes

– közölte.

Kifejtette: először, a legközelebbi napokban négy ilyen, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítanak, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják át. A lengyel hadsereg számára az idén leszállítandó, korszerű FA-50-es dél-koreai, valamint F-35-ös amerikai gépekkel helyettesíti őket – tette hozzá.

Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter egy csütörtök reggeli interjúban megerősítette: Lengyelország egy szélesebb koalícióban adná át Ukrajnának a MiG-29-eseket. Ebben az összefüggésben konkrétan Szlovákiát említette.

Az ukrán légierő pontosította, milyen típusú orosz rakétákat nem képes megsemmisíteni

Az ukrán légvédelem hatékonyan lő le orosz robotrepülőgépeket, de nincs eszköze a ballisztikus pályán repülő ellenséges rakéták és számos más rakéta ellen - jelentette ki Jurij Ihnat, a légierő szóvivője csütörtökön a 24-es ukrán tévécsatornának adott interjújában.

A tisztségviselő felsorolása szerint az ukrán légvédelem képes megsemmisíteni a Kalibr típusú, a H-101-es, H-555-ös, H-55-ös légi indítású, valamint a H-59-es levegő-föld és a H-35-ös, hajók elleni rakétákat.

Nem tudunk azonban lelőni olyan ballisztikus rakétákat, mint az Iszkander-M 9M723, amelyeket az ellenség sokat használt a háború elején. Valójában az oroszok az egész Iszkander-M stratégiai készletüket kilőtték Ukrajnára a háború elején, ezért később elavult Tocska-U komplexumokat kezdtek használni, például ilyet lőttek ki a kramatorszki pályaudvarra. Sajnos nincs mód a rakéta-sorozatvetők, például a Szmercs lövedékeinek elfogására sem

– sorolta a a szóvivő. Magyarázata szerint ezek a rakéták ballisztikus pályán gyorsan repülnek, és nagy sebességgel érik el zuhanásban a célpontot. 

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2023. március 13-án közreadott felvételén egy TOSZ-1 Szolncepjok (Perzselõ napfény)  termobárikus rakéta-sorozatvető ukrán célpontot lő egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A már zuhanó rakéták megsemmisítéséhez speciális légvédelmi rakétarendszerekre van szükség. Ballisztikusok közzé soroljuk az Sz-300-as légvédelmi irányított rakétákat is, amelyeket a megszállók a frontzónában, legfeljebb 150 kilométer távolságban lévő földi célpontok ellen használnak

– mondta Ihnat. Kiemelte, hogy minél nagyobb a távolság az indítóhelytől, annál nagyobb a pontatlanság, ezért gyakran rossz helyre csapódnak be, és civilek halnak meg. 

Ilyen alkalmazásban ez nem más, mint a terrorizmus fegyvere

– jelentette ki.

Az ukrán légvédelem nem tudja megsemmisíteni a H-22-es rakétákat sem. Ezt a típust ugyan a robotrepülőgépek közé sorolják, de sebessége óránként 4-5 ezer kilométer. Nagyon nagy magasságból indítják, és a célba való belépéskor valójában ballisztikusan zuhan. A rakétának 950 kilogramm tömegű robbanófeje van. Ilyen volt az, amely lerombolt egy többszintes lakóházat Dnyepróban és egy bevásárlóközpontot Kremencsukban

– mondta a szóvivő. Közlése szerint nem tudják kilőni az Oniksz típusú szuperszonikus hajóelhárító rakétákat sem, amelyeket gyakran vetnek be az orosz erők a déli Odessza megyében. 

A legújabb fenyegetés pedig a H-47-es Kinzsal hiperszonikus aeroballisztikus rakéta, amelyet MiG-31K repülőgépekről indítanak

– tette hozzá.

Eltávolította a Wagner reklámjait a Pornhub

A Pornhub eltávolította a Wagner-csoport hirdetéseit, amelyek arra akarták ösztönözni az embereket, hogy csatlakozzanak az Ukrajnában harcoló orosz zsoldosokhoz. – írja a Mandiner a Newsweek-re hivatkozva. A weboldal szóvivője a lapnak elmondta, hogy az oldal nem engedélyez semmilyen politikai vonatkozású hirdetést.

A hét elején jelentek meg hírek arról, hogy a világ legnagyobb pornográf weboldalán, a Pornhubon olyan hirdetések jelentek meg, amelyekben a Wagner-csoporthoz való csatlakozásra kerestek embereket.

A Moscow Times szerint a hirdetésekben egy nyalókát nyalogató nő látható, miközben egy hang hallatszik, amely a Wagner-csoport megbízásával dicsekszik. A hirdetés végén pedig egy telefonszám jelent meg, amelyet felhívhattak az érdeklődő

Lángol az orosz titkosszolgálat épülete (videó)

Tűz ütött ki a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határvédelmi szolgálatának épületében csütörtökön, a szükséghelyzeti minisztérium egységei már kivonultak a helyszínre - adta hírül a Világgazdaság. A minisztérium közlése szerint egyelőre tisztázatlan a tűzeset pontos oka. A katasztrófavédelem egyik forrása korábban a TASZSZ-nak elmondta, hogy  a határőrség igazgatásának területén Rosztov városában keletkezett a tűz. 

Elmondása szerint a tűz egy különálló földszintes épületben ütött ki. A Reuters arról tudósított, hogy a két sérült mellett egy halálos áldozat is van. A környékbeliek a tűz előtt robbanásokat hallottak.

Ukrán katonák lelőttek egy kínai gyártmányú drónt

Ukrán katonák lelőttek egy kínai gyártmányú drónt a kelet-ukrajnai Szlovjanszk város közelében. A pilóta nélküli légi járművet (UAV) péntek este indították el az oroszok által ellenőrzött területről, majd szombat hajnalban az ukrán erők alacsony magasságból lelőtték.

Az UAV-t, amelyet körülbelül 15 ezer dollárért lehet megvásárolni a kínai e-kereskedelmi weboldalakon, úgy szerelték fel, hogy bombát hordozzon, amelyet az ukrán erőknek sikerült megsemmisíteniük.

A Mugin Limited közölte, hogy elítéli termékeinek katonai célú felhasználását, és a háború kezdetekor leállította az Oroszországnak vagy Ukrajnának történő értékesítést. Januárban azonban orosz tisztviselők azt állították, hogy ők is lelőttek egy Mugin-5-öst, amelyet az ukrán erők indítottak.

Videón, ahogy az orosz gyerekek kiképzést kapnak a suliban

A BBC újságírója, Francis Scarr a Twitteren osztott meg egy videó arról, hogy a Krím-félszigeten katonai kiképzést kapnak az orosz gyerekek az iskolában - írja a Mandiner. Az újságíró szerint a felvételen az látjuk, ahogy a kiskorúakat egyenruhában gyakorlatoztatják és gépkarabélyok összeszerelésére tanítják.

A moldovai energiaügyi miniszter szerint országának a továbbiakban nincs szüksége orosz gázra

A volt szovjet tagköztársaság, Moldova nem fogad többé orosz gázt, és nem tűri el a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat „zsarolását” a szállítás kifizetésének nehézségei miatt - jelentette ki szerda este az ország energiaügyi minisztere.

Viktor Parlicov a TV8 helyi televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom december óta csak az Oroszország által támogatott moldovai Transznisztriát (Dnyeszteren túli terület) látja el gázzal, a központi hatóságokhoz, Chisinauba nem jut el szállítmány.

Hozzátette, hogy Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott 300 millió eurós hitelnek köszönhetően tudta megteremteni ellátását az európai forrásokból.

Kifejtette, hogy a Dnyeszteren túli terület viszont soha sem fizetett a Gazpromnak a kapott gázért. 

A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. Amikor azonban (Moldova többi része) is kapott gázt, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, a zsaroláshoz folyamodott

- mondta.

A Gazprom 30 éven át hagyta, hogy az oroszbarát terület ne omoljon össze. Tudja, hogy ha felmondja a szerződést vele, akkor a régió összeomlik

- állította Parlicov.

Moldovát, Európa egyik legszegényebb országát közvetlenül közelről érinti Oroszország ukrajnai inváziója, és feszélyezi a Dnyeszteren túli oroszbarát erők jelenléte.

Az Európa-barát Maia Sandu elnök vezette Moldova azzal vádolja Oroszországot, hogy a destabilizálására törekszik. Másfelől a Dnyeszteren túli terület a múlt héten arról számolt be, hogy meghiúsított egy ukrán merényletet vezetőik ellen.

Egy 1500 fős orosz békefenntartó kontingens továbbra is a Dnyeszteren túli régióban tartózkodik, 30 évvel a rövid háború után, amelyben az újonnan függetlenné vált Moldova volt szovjet köztársaság harcolt a szakadár erőkkel.

A Dnyeszteren túli terület a lakossági és ipari felhasználóktól származó gázszámla-befizetések összegét egy „gázszámlára” irányítja, és ebből fedezi az államalakulat költségvetési hiányának egy részét. 

Moldovai tisztviselők több milliárd dollárra becsülik a Dnyeszteren túli területek orosz gázszámláinak kifizetetlen összegét. A Dnyeszteren innen gázt szolgáltató Moldovagaz felhalmozott hátraléka a Gazprom követelése szerint 709 millió dollárra rúg, de a chisinaui tisztviselők tavaly elrendelték az adósság nemzetközi auditálását.

Moldova energiaellátása nagyban függ attól a viszonylag olcsó áramtól, amelyet a Dnyeszteren túl termelnek meg a Gazprom által üzemeltetett hőerőműben.

Vérdíjat tűzött ki a Wagner-csoport az olasz védelmi miniszterre

Már legalább tíz napja tud az olasz hírszerzés arról, hogy az orosz Wagner-csoport 15 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Guido Crosettora, az olasz védelmi miniszterre. 

A hírt azonban csak a napokban hozták nyilvánosságra, miután a védelmi miniszter arról beszélt, az orosz zsoldoshadsereg a felelős az Afrikából Európába irányuló migrációs nyomásért – számolt be csütörtökön az Euractiv hírportál. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint ugyanis január 1. és március 15. között a húszezret is meghaladta az illegális bevándorlók száma – miközben tavaly 6263, két évvel ezelőtt pedig 6041 migránst regisztráltak az olasz partokon az év ugyanezen időszakában.

Guido Crosetto ugyanakkor úgy látja, miután a Wagner-csoport meglehetősen nagy befolyással rendelkezik több afrikai országban, hozzájárul ahhoz, hogy tömegek induljanak meg Európa irányába.

Azt hiszem, most már nyugodtan kijelenthető, hogy az afrikai partokról induló migrációs jelenség exponenciális növekedése nem elhanyagolható mértékben része annak a hibrid hadviselési stratégiának is, amelyet a Wagner-csoport folytat

 – idézte a hírportál az olasz politikust.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Rögzítették az amerikai drón és az orosz repülő ütközését (videó)

A felderítődrónon volt kamera is, mely valós időben továbbította a felvételeket.

Feloldották a titkosítást és közzétették annak az amerikai drónnak a felvételeit, mely két orosz Szu-27-es vadászgéppel találkozott a Fekete-tenger fölött, majd a vízbe zuhant. A Defense Visual Information Distribution Service honlapján közzétett videó ugyan szerkesztett, de időrendben folytonos videóján látható, hogy a vadászgépek többször is megpróbálják megrongálni az MQ-9-es, Reaper néven ismert drónt - írja a Világgazdaság.

Szíriai elnök: Damaszkusz elismeri Oroszország új határait

Damaszkusz elismeri Oroszország új határait az elcsatolt donyecki, luhanszki, herszoni és a zaporizzsjai területekkel - közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyinak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Aszad, akit szerdán fogadott a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szóban forgó régiókat történelmileg orosz területeknek nevezte, amelyek mintegy száz éve, Lenin idején kerültek Ukrajnához, és amelyeken ma orosz állampolgárok élnek.

Közölte, hogy erre ugyan nincs bizonyíték, de "várható", hogy az Egyesült Államok iszlamista terroristákat fog átdobni Szíriából Ukrajnába az Oroszország elleni harchoz. Felhívta a figyelmet: az interneten megjelent videók tanúsága szerint ilyenek már vannak a hadszíntéren. Aszad szerint Damaszkusznak arra viszont van bizonyítéka, hogy a szíriai el-Tanfban lévő amerikai bázison terroristákat képeznek ki.

Másfelől ha szíriai önkéntesek jelentkeznének az Ukrajna elleni harcra, akkor azt nem a szíriai állam nevében tennék, és Damaszkusznak nem volna róla tudomása, mert közvetlenül az orosz hatóságokhoz fordulnának - mondta.

Egyébiránt állítása szerint nem aggasztja, hogy Ukrajnából esetleg fegyverek szivárognak át a szíriai kormányellenes erőkhöz, mert ezek az erők annyi közvetlen támogatást kapnak a NATO-országoktól, hogy ahhoz képest ez a mennyiség eltörpülne.

Aszad úgy vélekedett, hogy a harmadik világháború már folyik, de a korábbi világháborúktól eltérő formában. Támogatásáról biztosította a szíriai orosz katonai jelenlét kiterjesztését, ha ezt Moszkva akarja. Mint mondta, ebben a kérdésben mind politikai, mind katonai értelemben nézetazonosság van a felek között, de katonai értelemben a kérdés most nem került napirendre.

Kifejezte abbéli reményét, hogy az orosz jelenlét fennmarad az országában, és nem korlátozódik csupán a terrorizmus elleni küzdelemre, mert fontos szerepe van a nemzetközi erőegyensúlyban.

Oroszország 2015 óta légibázist üzemeltett Hmejmímben, Tartuszban pedig egy haditengerészeti műszaki bázist.

"A szíriai nép több okból is nagy lelkesedéssel támogatja Oroszországot. Egyrészt a szolidaritás miatt. Másrészt van egy globálisabb szemlélete ennek a (ukrajnai) háborúnak: ez a háború kezdi el megváltoztatni a világ (eddigi) egyensúlyát, Szíria, Irak és sok más ország szenvedésének egy részét ugyanis az egypólusú világ okozta" - mondta Aszad. A legtöbb szíriai győzelmet kíván Oroszországnak a (ukrajnai) "különleges hadműveletben", mert azt követően "egy új világ fog kialakulni - egy biztonságosabb és békésebb világ" - tette hozzá.

A szíriai elnök nemzetközi koalíció létrehozását sürgette az amerikai "hegemóniával" szembeni ellenálláshoz. Ennek potenciális tagjaiként a BRICS országcsoport tagjait (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) és általában azokat az államokat nevezte meg, amelyek folyamatosan távolodnak Washingtontól, elvesztették a hitüket benne, és úgy érzik, hogy veszélyt jelent a stabiliás számára.

Aszad az interjúban ismételten köszönetet mondott Putyinnak a szíriai földrengés utáni kárenyhítéshez nyújtott orosz támogatásért.

Lengyelország felszámolta az országban működő orosz kémhálózatot

Az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő, szabotázsakciókat előkészítő, külföldiekből álló kémcsoportot számoltak fel Lengyelországban - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) kilenc gyanúsítottat vett őrizetbe, közülük hatot már letartóztattak, hárommal szemben még ügyészségi eljárást folytatnak. A "keleti határon túlról származó" gyanúsítottak az orosz hírszerzés megrendelésére szabotázsakciókat készítettek elő - mondta el Kaminski.

Kifejtette: a gyanúsítottak által előkészített akciók célja a Lengyelországon keresztül Ukrajnába irányuló humanitárius és fegyverszállítmányok akadályozása volt.

Elmondta, a szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsított csoport feladata a lengyelországi vasúti hálózat, az azon történő ukrajnai szállítások megfigyelése volt, az ABW az ezt szolgáló kamerákat, elektronikus műszereket, GPS-készülékeket foglalt le.

A csoport tagjait a lengyel-ukrán kapcsolatok destabilizálását, a NATO-tagállamokkal szembeni ellenséges hangulat szítását, a lengyel kormány Ukrajna-politikájának támadását célzó propagandatevékenységgel is megbízták. Összegyűjtött bizonyítékok szerint a gyanúsítottaknak rendszeres fizetést folyósítottak, valamint a megrendelt feladatok megvalósításához szükséges pénzügyi eszközöket - tudatta a miniszter.

Hozzátette: az ügyben a lengyel hatóságok továbbra is nyomoznak. A lengyel állampolgárok biztonságban érezhetik magukat, az illetékes szolgálatok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet - húzta alá Kaminski.

Ukrajnának lehetősége van a kezdeményezést visszaszerezni

Ukrajnának "fokozott lehetősége van a kezdeményezés visszaszerzésére", mivel a Wagner-támadások "jelentősen csökkennek" Bahmutban – mondta el elemzésében az Institute for the Study of War.

Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a Wagner-csoport Bahmut elleni offenzívája "a tetőponthoz közeledik", mivel a jelentések szerint lőszerhiánnyal küszködik.

Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az elmúlt napokban "jelentősen csökkent" a támadások száma Bahhmutban és környékén.

A Wagner-csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin nemrég azt mondta, hogy erői kénytelenek voltak kiterjeszteni a keleti bekerítést a lőszerhiány és a heves harcok miatt.

Az ISW arra számít, hogy a Wagner valószínűleg most megpróbálja majd elfoglalni a Bahmuttól északabbra fekvő településeket, amelyek "kisebbek és viszonylag könnyebben elfoglalhatók" - de ezek "rendkívül valószínűtlen, hogy növelik a Wagner képességét magának Bahmutnak a bevételére vagy más, műveleti szempontból jelentős előnyök elérésére".

Csökkentek az orosz offenzívák

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet szerint az orosz offenzívák üteme Ukrajnában érezhetően csökkent.

A napi 90-100 orosz szárazföldi támadásról körülbelül 20-29-re csökkent a napi 20-100 támadás - közölte a Tavriisk védelmi erők ukrán közös sajtóközpontjának szóvivője.

Olekszij Dmytraszkivszkij ezredes azt is megjegyezte, hogy az orosz erők "jelentős ember- és eszközveszteségek" miatt elvesztették támadó képességük egy részét.

Az ISW szerint ez összhangban van saját elemzésével, hozzátéve, hogy Oroszország offenzívája a keleti Luhanszk térségében - amely az ukrajnai Donbász régió része - "valószínűleg a tetőpontjához közeledik, ha még nem tetőzött".

"Az orosz erők az elmúlt héten csak minimális taktikai előnyöket értek el a teljes Luhanszki terület [régió] frontvonala mentén, és az ukrán erőknek valószínűleg nemrég sikerült ellentámadásokat végrehajtaniuk és területeket visszaszerezniük Luhanszki területen" - tette hozzá az ISW.

Olaf Scholz: a következő EU-csúcson újabb döntéseket hoznak Ukrajna lőszerellátásáról

Az EU újabb döntéseket hoz az orosz támadás ellen védekező Ukrajna folyamatos lőszerellátásának további javításáról a tagállami vezetők következő találkozóján - mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A kancellár a tagállami állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 23-án kezdődő kétnapos tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertetve aláhúzta, hogy Németország az európai partnereivel együtt gondoskodik arról, hogy Ukrajna továbbra is megkapja az orosz támadás elleni védekezéshez szükséges fegyvereket és egyéb hadifelszerelést.

Különösen fontos a gyors lőszerutánpótlás, ezért az EU-csúcson intézkedéseket fogadnak el Ukrajna folyamatos, és az eddiginél is jobb lőszerellátásáról.

Németország a közös cél érdekében hajlandó megnyitni közbeszerzési programjait más tagállamok előtt - ismertette Olaf Scholz.

A térség biztonságáról egyeztetett Andrzej Duda lengyel elnök és William Burns, a CIA elnöke

 A szerdai megbeszélések során a térség biztonsági helyzetén volt a hangsúly: szóba került az orosz–ukrán háború, valamint annak hatása nemcsak a két ország, de Lengyelország és az Egyesült Államok biztonsági helyzetére is.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Franciaország lassítja az Ukrajnának szánt uniós csomagot

Franciaországot azzal vádolják, hogy lassítja az Ukrajnának szánt 2 milliárd eurós uniós csomagot, mivel azt követeli, hogy a lőszereket a blokkon belül állítsák elő - írja a The Telegraph.

Robbanószerkezeteket semlegesítettek Herszonban

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy tegnap Herszonban "pirotechnikusok 90 robbanószerkezetet semlegesítettek a régió megszűnt településein". Arról is beszámoltak, hogy több mint 5000 hektárnyi (12 355 hektár) területet, és több mint hét kilométernyi (4,3 mérföldnyi) távvezetéket ellenőriztek.

Moldáv energiaügyi miniszter: nem kapunk többé orosz gázt

A volt szovjet Moldova nem kap többé orosz gázt, és nem viseli el a Gazprom gázipari óriásvállalat "zsarolását" a szállítások kifizetésének nehézségei miatt - közölte az ország energiaügyi minisztere.

Victor Parlicov elmondta, hogy a Gazprom december óta csak az oroszok által támogatott moldovai Dnyeszteren túli szeparatista régiót látja el gázszállítással, a kisinyovi központi hatóságokhoz nem jut el.

Elmondta, hogy az Ukrajna és az Európai Uniós tag Románia közé ékelődött Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól kapott 300 millió eurós (318 millió dollár) hitelnek köszönhetően tudta biztosítani az európai ellátást.

Itt folytatódik az orosz offenzíva

Az orosz erők a donyecki Lyman, Bahmut, Avdivka, Marinka és Shakhtarszk felé irányuló offenzívák végrehajtására összpontosítják erőfeszítéseiket – írta a Kyiv Independent.

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint tegnap 75 orosz támadást vertek vissza.

Több mint hétezren érkeztek szerdán Magyarországra

Magyarország területére 2023. március 15-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 3179 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4075 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 15-én 69 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Küldik a behívóparancsot az oroszok az új katonáknak

Hat orosz régióban kezdték meg a katonai behívók postázását - írta a Moscow Times. Ezek Lipcsec, Tyumen, Szverdlovszk, Penza és Voronyezs megyék, valamint Krasznodar kraj - írta a lap. Mint tegnapi bejegyzésünkben írtuk, Oroszország tervei között 400 ezer új katona toborzása szerepel.  

Ennyien maradtak az ostromlott Bahmutban

Kevesebb mint 3000 lakos, köztük 33 gyermek maradt Bahmutban - közölte Pavlo Kijrilenko donyecki kormányzó. Az ottmaradtak közül van, aki egyáltalán nem akar elmenni, mondta a kormányzó. Az evakuáció mindamellett folytatódik.

Bahmutban 2020-as adatok szerint 73 ezer ember élt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában