Kutatás

2023.03.25. 11:28

Leginkább a fiatalok körében csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

A magyar lakosság körében az elmúlt fél évben jelentősen csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya. Ez 12 százalékpontos csökkenést jelent, így jelenleg az EU megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag – derült ki az Európai Bizottság 2022-2023 téli időszakra vonatkozó felméréséből.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A legutóbbi felmérés alapján a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra, ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól. A válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye van az EU-ról. 

Elsősorban a fiatalok körében csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon – derül ki az Eurobarometer  felméréséből – a kutatást idén január 12. és február 6. között végezték 1040 fős mintán az Európai Bizottság megbízásából – írja a Mandiner.

A jelentés szerint a támogatottság itthoni mérséklődése elsősorban a fiatalok miatt történt, ebben szerepet játszhat, hogy a felmérés idején derült ki: 

az alapítványi formába került egyetemek nem pályázhatnak a jövőben uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

A többi korosztályban is csökkent az EU népszerűsége. Az Európai Unióba vetett bizalom tavaly nyáron 56 százalék volt, idén télen már csak 50 százalékos. 

A legnagyobb probléma: infláció és a háztartások helyzete

Az áremelkedések, infláció, a megélhetés költsége foglalkoztatja leginkább a magyarokat. Mindezek mellett az energiahelyzetet is súlyos problémának látják, de elsősorban európai uniós  problémaként azonosítják – írja a Magyar Nemzet.

Toronymagasan az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége az ország és a magyarok saját személyes legsúlyosabb problémája.

Ennek ellenére a hazai gazdasági helyzetet a magyar lakosság egynegyede sorolta fel a két legfontosabb, Magyarországot érintő probléma között, illetve a megkérdezettek negyede szerint ez az EU egyik legfontosabb prioritása kéne, hogy legyen. Ezzel összhangban a magyar  lakosság második legfontosabb problémájának a saját háztartásának anyagi helyzetét tartja.

A Magyar Nemzet cikke IDE kattintva olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában