A háború következményei

2023.03.29. 08:30

Népirtással lenne egyenértékű, ha urántartalmú fegyverek kerülnének Ukrajna területére

Akik tagadják a szegényített urán egészségre gyakorolt hatásait, azok nincsenek tisztában a rákképződéssel – nyilatkozta Danica Grujicic szerb egészségügyi miniszter a NATO-bombázások kapcsán. A miniszter, aki civilben doktor, hangsúlyozta: az 1999-es eseményeket követően Szerbiában és egyes környező országokban is jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma.

Ukrán önjáró tüzérségi jármû tüzet nyit a donyecki régióban lévõ Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Huszonnégy évvel ezelőtt kezdte a NATO bombázni az akkori Jugoszláviát. A 78 napig tartó hadművelet során, mint ahogy azt később az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének képviselői is elismerték, 15 tonna szegényített uránt használtak fel Koszovóban, valamint két tonna szegényített uránt Dél-Szerbiában Vranje, Bujanovac és Presevo településeken – adta hírül a V4NA.

A Jugoszlávia elleni NATO-bombázások alkalmával nukleáris és vegyi háború zajlott – nyilatkozta a szerb köztévének az egészségügyi miniszter. Danica Grujicic kiemelte: a bombázást követően jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma, a betegségek egyre agresszívabbak lettek. Szerbiában a NATO-bombázásokat követően hét évvel állapították meg, hogy nőtt a leukémiás és limfómás betegek száma, majd 10-15 évvel később a daganatok számában és agresszivitásában vált észlelhetővé jelentős mértékű emelkedés – idézte fel a miniszter, aki szerint jelenleg sokkal jobbak a gyógyítás feltételei az országban, mint néhány évtizeddel korábban, több a felszerelés és a gyógyszer is, ugyanakkor Szerbia továbbra is a listavezetők között van a rákos megbetegedések és elhalálozások számát tekintve Európában.

Emellett emlékeztetett, hogy a bombázás befolyásolta a sterilitás növekedését, az autoimmun betegségek elterjedését, a terhesség során fellépő rendellenességeket, valamint a mentális zavarokat is.

A miniszter hangsúlyozta: legfőbb ideje, hogy a nemzetközi közösség is kivizsgálja, pontosan mi történt, s az akkori események milyen következményekkel jártak az emberek egészségére.

Ennél is keményebben fogalmazott a Russia Today Balkan portálnak adott interjújában. Danica Grujicic azt mondta, ha bármely ország szegényített uránt tartalmazó rakétát kap, az atomháborút jelent. A szerb egészségügyi miniszter ezzel arra reagált, hogy London szegényített uránt tartalmazó lőszert szállíthat Kijevbe.

Mindazok, akik azt állítják, hogy a szegényített urán biztonságos, tegyenek ilyen lőszert a nappalijukba, lássuk, mi fog történni

– mutat rá Grujicic.

A legsúlyosabban az ukránok lesznek érintettek, de velük együtt a lengyelek, a magyarok, a szlovákok és a csehek is szenvednek majd

– nyomatékosította a szakember, utalva arra, hogy a Szerbiát ért találatok miatt a környező országokban is megnőtt a daganatos megbetegedések száma.

Ukránok, álljatok fel az idióták ellen, akik szegényítetturán-tartalmú rakétákat kérnek. Ez az ukránok elleni népirtás. Akik átadnák ezeket a fegyvereket, azoknak Hágában a helyük

– üzent a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szerbiai doktornő az ukránoknak.

Bucharest,,Romania.,22th,Mar,,2023:,Danica,Grujicic,,Serbian,Minister,Of
Danica Grujicic szerb egészségügyi miniszter
Forrás: Shutterstock

Danica Grujicic egyúttal abbeli kívánságának adott hangot, hogy 

az ENSZ tiltsa be a szegényített uránt tartalmazó fegyverek használatát a világon.

 Mint fogalmazott: népünk szenvedésének példáján keresztül meg kell mutatnunk, milyen veszélyes fegyverek ezek.

Az oroszok is felhívják a figyelmet a szegényített urán veszélyeire

A Nyugat eltussolná a radioaktív sugárzás és annak az emberi egészségre gyakorolt hatásának témáját – mondta Alekszandr Bocan-Harcsenko annak kapcsán, hogy London a brit védelmiminiszter-helyettes nyilatkozatából ítélve szegényített uránt tartalmazó lőszert készül szállítani Kijevbe. Oroszország jelenlegi szerbiai nagykövete szerint Moszkva aktívan együttműködött Belgráddal, hogy rávilágítsanak a szegényített urán felhasználásának következményeire. A V4NA korábbi cikkében is idéztük a diplomatát, aki szerint nehéz lenne meggyőzőbb bizonyítékokat találni azoknál, amelyeket a szerb fél gyűjtött, s amelyek a szegényített urán felhasználásának következményeiről szólnak.

Érdekes, hogy a nyugati liberális diktatúrák „kollektív fejében” hogyan él egyszerre két összeférhetetlen ideológia: az ukrán gyerekekért való állítólagos aggodalom és az a mániákus vágy, hogy szegényített uránnal szennyezzék be a térség földjét? – teszi fel a kérdést posztjában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője annak kapcsán, hogy Kijev szegényített uránt tartalmazó fegyvereket kapna a Nyugattól.

Talán azt hiszik, hogy olyan lesz, mint egy bárányhimlős buli, ahol egészséges és bárányhimlős kisgyerekeket engednek össze, hogy mindenki elkapja a betegséget és immunitást szerezzen? A sugárzás nem bárányhimlő. Nem valószínű, hogy képesek lennének gondoskodni mások gyerekeiről, tekintve, hogy még a sajátjuk iránt sem éreznek empátiát

– fogalmaz Zaharova.

Szennyezett föld, szennyezett gabona

Már most beszennyeződött az ukrán föld és az onnan származó gabona is – figyelmeztet cikkében a BBC. Mint írják, a kiégett épületek között nehézfémek, lőszerek és rakéták tüzelőanyag- és vegyszermaradványai szivárogtak be a talajba.

Bár az ukrajnai talajszennyezettség teljes mértéke még nem ismert, aggodalomra ad okot, hogy a konfliktus hosszan tartó károkat okoz az ország mezőgazdasági termelékenységében

– fogalmaznak a cikkben.

Egyúttal emlékeztetnek: Ukrajna a világ egyik legfontosabb gabonatermelője és exportőre, vagyis az onnan kikerülő szennyezett termények világszerte gondot okozhatnak. A BBC arra is felhívja a figyelmet, hogy a háború kitörése és 2023 januárja között, az UNEP, vagyis az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint 618 ipari vagy kritikus infrastruktúraterület sérült meg Ukrajnában, melyekből szintén veszélyes anyagok kerülhettek a talajba, a vizekbe és a levegőbe. Az UNEP a környezetbe kikerülő urán káros hatására is figyelmeztet.

A páncéltörő lövedékekben található szegényített uránnak súlyos utóhatásai lehetnek. Amint a fegyverek a földet érik, gyakran eltemetve maradnak, így az uránnak évtizedekbe telik, amíg feloldódik a talajban

– írja a BBC.

Arról is szólnak, hogy az urán veszélyeinek való kitettség egyik legintenzívebb formája a háború befejezése után fordulhat elő, amikor a gyerekek régi katonai járműveken és tankokon játszanak, robbanásból származó szennyezett port szívnak be, vagy amikor a fémhulladékot kezelik a roncstelepeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában