Túl messzire mentek

2023.03.06. 06:29

Nyomásgyakorlás: így biztatja felmondásra az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara

Az Orvosok Lapjának februári számában egy felmondólevél-sablont is elhelyeztek – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ground Picture

Az Orvosok Lapjának februári számában szólította fel kollégáit a nyomásgyakorláshoz való csatlakozásra Kincses Gyula – számol be róla a Magyar Nemzet. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ekkor még valószínűleg nem értesült arról, hogy a kormány kezdeményezi a kötelező kamarai tagság megszüntetését. 

A MOK-elnök persze hangsúlyozta, hogy politikamentesen működnek, a már nyugdíjas háziorvosról, Komáromi Zoltánról – aki jelenleg is a DK országgyűlési képviselője – azt írta: megválasztott területi küldöttként vett részt a gyűlésükön, nem ők hívták meg. A kormány szerint viszont igenis politikai játszmába ment bele a MOK a nyomásgyakorlásos akciójával, s ennek következtében a betegek biztonságos ellátása is veszélybe kerülhetett.

A hivatalosan február elején elindított nyomásgyakorlási felhívásban ugyanis arra szólították fel az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződéseiket vagy pedig helyezzék letétbe a felmondásukat. Ehhez egy sablont is elhelyeztek az Orvosok Lapja februári számában. A kabinet ezután lépett, és megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Annak, aki a jogszabály elfogadása utáni harminc napon belül nem nyilatkozik arról, MOK-tag akar-e maradni, automatikusan megszűnik a tagsága.

A jövőben a MOK csak saját tagjai­val szemben indíthat etikai vizsgálatot, és döntései is csak a kamarai tagokat kötelezik. Az eddigi szabályozás szerint csak azok az orvosok praktizálhattak, akik tagjai voltak a kamarának, hozzájárulásként pedig évi nagyjából ötvenezer forintot is kellett fizetniük. 

Az, hogy 25 nap múlva valószínűleg jelentősen megcsappan a kamarai tagság, akár a MOK megszűnéséhez is vezethet.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ellentmondásokba keveredett a MOK elnöke

A Forbesnak adott interjút Kincses Gyula, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

A MOK elnöke ebben elismerte, hogy az elmúlt bő három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott - elsősorban a belügyminiszterrel, majd az utóbbi időben egyre több lett a feszültség, ami miatt úgy érezték, hogy nyomást kell gyakorolniuk a kormányra. Érdemes megjegyezni, miközben a MOK azt sérelmezi, hogy a Belügyminisztérium nem egyeztettek velük, Kincses Gyula az interjú során a szaktárcával való tárgyalási folyamatokat részletezte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában