Széderest

2023.04.17. 11:16

Deutsch Tamás: Pressman ízléstelen provokációját a leghatározottabban elítéljük

David Pressman eljárását ízléstelennek és súlyosan provokatívnak tartjuk – írta levelében Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az európai parlamenti képviselőtársainak.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„David Pressman eljárását mindennek fényében ízléstelennek és súlyosan provokatívnak tartjuk, azt az Egyesült Államok demokrata párti adminisztrációja által kifejtett sokrétű, a konzervatív-kereszténydemokrata magyar kormány háborúellenes és a magyar nemzeti érdeket előtérbe helyező álláspontját a szövetségesi viszony ellenére is egyre nyíltabban támadó akciók közé soroljuk” –  írta a levélben Deutsch Tamás, amelyről a Magyar Nemzet számolt be. 

Hozzátette: „Összhangban az Európai Uniót érő bármilyen külső beavatkozási kísérletet elutasító politikai álláspontunkkal, Pressman ízléstelen provokációját a leghatározottabban elítéljük.”

Emlékeztetett, hogy David Pressman budapesti amerikai nagykövet a zsidó húsvét ünnepe alkalmából az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén rendezett széderestre meghívta Gyöngyösi Mártont.

Mint ismeretes, Gyöngyösi, aki jelenleg már a Jobbik – Konzervatívok párt elnöke és európai parlamenti képviselője, 2012-ben az Országgyűlés izraeli–palesztin konfliktusról tartott plenáris vitájában úgy fogalmazott, hogy »Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.«

− emlékeztetett Deutsch Tamás.

A képviselő kiemelte, hogy a magyarországi zsidó felekezetek egy emberként ítélték el Pressman nagykövet teljes politikai vakságról tanúskodó otromba gesztusát, és megerősítették a Jobbik – Konzervatívok párttól és annak képviselőitől való elhatárolódásukat.

David Pressman érzéketlensége arról árulkodik, hogy a budapesti amerikai nagykövet olyan mértékben elfogult a magyar kormányzattal szemben, hogy sem a Jobbik-vezető antiszemitizmusa, sem annak aktív Putyin-pártisága, sem a magyarországi zsidó közösség érzékenysége nem akadályozza meg őt abban, hogy Gyöngyösi Mártont egy zsidó ünnep alkalmából zsidó vezetőkkel ültesse egy asztalhoz

− fogalmazott Deutsch Tamás.

Szerinte annál is inkább érthetetlen Pressman viselkedése, mivel az Amerikai Egyesült Államok mindenkori nagyköveteit megkülönböztetett tisztelet övezi Magyarországon, személyére az ország egyik legfontosabb szövetségesének képviselőjeként tekint a kormányzat és a kormánypártok.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában