Voksoltak

2023.06.01. 12:48

Az Európai Parlament megszavazta a Magyarországról szóló határozatot

AZ EP baloldali képviselőit valójában nem érdekli a magyar helyzet - írja a Magyar Nemzet.

Mw

Az Európai Parlament plenáris ülése 2023. április 18-án, a kelet-franciaországi Strasbourgban

Forrás: AFP

Fotó: Frederick FLORIN

Az Európai Parlament rendszeresen fogad el Magyarországot kritizáló álláspontokat: ezt megszoktuk tőlük, főleg 2019-től kezdve, amikor erősen balliberális irányvonalat vett az EP, ez még bevettebb gyakorlattá vált

− hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet megkeresésére a Magyarország soros uniós elnökségét támadó EP-állásfoglalásról Gát Ákos Bence, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője. 

Az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Magyarország ellen szavazott Marc Tarabella, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja

Magyarország ellen szavazott a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja, Marc Tarabella - írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Hazánk 2024 második felében tölti be az uniós féléves elnöki tisztségét, ebben az időszakban vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új bizottságot is megválasztják majd.

A mai szavazáson 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak. Megszavazták a határozatot a Marc Tarabella mellett a magyar baloldali EP-képviselők, köztük a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba.  

Marc Tarabellát azzal vádolják, hogy legalább 140 ezer eurót (48 millió forintot) fogadott el Antonio Panzeri egykori szocialista olasz európai parlamenti képviselőtől, hogy a testületben jobb színben tüntesse fel Katart.

Hidvéghi Balázs: a háborúpárti EP-képviselők nem tudják elfogadni Magyarország békepárti álláspontját

A háborúpárti baloldali európai parlamenti (EP-) képviselők nem tudják elfogadni, hogy Magyarország a béke pártján áll és elutasítja a háborús uszítást 

- jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön. 

Hidvéghi Balázs azzal összefüggésben, hogy az EP brüsszeli plenáris ülésén Magyarországot elítélő állásfoglalást fogadott el, kijelentette:

 Magyarországot ismét a békepárti álláspontja miatt támadják és ítélik el újra meg újra Brüsszelben. Folytatódik és fokozódik a Magyarországot célzó nyomásgyakorlás

 - emelte ki. 

Kijelentette: a nyomásgyakorlás újabb szintet ért el az Európai Parlamentben. Ebben pedig 

aktív szerepet vállaltak a magyar baloldali EP-képviselők is, akik előterjesztői, támogatói és megszavazói voltak a Magyarországot elítélő határozatnak.

 Emlékeztetett, a szöveg szerint az EP elvenné Magyarországtól a jövő évben esedékes uniós tanácsi elnökséget. Ez a hatályos uniós szerződések durva megsértését jelenti, ami bizonyítja: hogyha van jogállamisági, valamint korrupciós probléma, az itt van Brüsszelben, és nem Budapesten - hívta fel a figyelmet. 

Közölte: 

"érdekes adalék mindehhez", hogy a baloldal képviselői a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő érintettjével, azzal a szocialista Marc Tarabellával együtt szavazták meg a Magyarország-ellenes, Magyarországot elítélő jelentést, akit néhány napja engedtek csak ki a börtönből. 

"Szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, akik sorra elveszítik otthon a választásokat, Brüsszelben azon dolgoznak, hogy a magyar emberek ne kaphassák meg a nekik járó uniós forrásokat" - fogalmazott. 

A magyar "dollárbaloldal" a külföldről kapott támogatásokért cserébe kész lenne Magyarországot belesodorni a háborús konfliktusba

 - mondta. Magyarország azonban kitart a békepárti álláspontja mellett - húzta alá. 

"Mi, a Fidesz-KDNP EP-képviselői itt az Európai Parlamentben, elutasítjuk a háborús uszítást és a béke mellett tesszük le a voksunkat. Kormányzati szinten is meg fogjuk őrizni Magyarországon a békét és a biztonságot, és nem engedjük, hogy belesodorjanak minket ebbe a konfliktusba" - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában