Magyarellenes megnyilvánulások

2023.06.05. 09:55

Kovács Zoltán: az uniós intézmények örökös narratívája szerint mi vagyunk az EU fekete bárányai

Mindig van valamilyen olyan aktuális téma, amely miatt zajlik a nyomásgyakorlás, az elmúlt 13 évben intézményesült egy magyarellenesség az EP baloldalában, ez teljesen nyilvánvaló – fogalmazott a Mandinernek adott interjúban Kovács Zoltán.

MW

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvénye előtt Esztergomban 2022. november 22-énárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Az európai uniós intézmények és a mainstrem média örökös narratívája szerint mi vagyunk az EU fekete bárányai – mondta a Mandinernek adott interjúban a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint ez egy 13 éve tartó „szappanopera”, amelynek fontos politikai szerepe van. 

Kovács Zoltán kiemelte: 

minden magyarellenes megnyilvánulás – mint például egy európai parlamenti állásfoglalás is – azért fontos, mert vissza lehet rá utalni, és kvázi jogot vagy jogszabályt keletkeztető hatása is tud lenni adott esetben.

Tipikus példa minderre – folytatta – a magyar kormány orosz–ukrán háborúval kapcsolatos békepárti álláspontja, illetve annak folyamatos kritizálása.

A 2024-es soros EU-elnökséggel kapcsolatban – amelyet az Európai Parlament aggályosnak tart – Kovács Zoltán kijelentette: ebben a dologban nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek. 

Az Európai Unió Tanácsának a soros elnöksége valójában nem egy jog, ami elvehető, hanem kötelesség, a lisszaboni szerződésben rögzített, intézményileg kialakult rendje van

– rögzítette az államtitkár.

Szóba került a migránsok újraelosztása is, ami ismét megfogalmazódott az unióban.

Az államtitkár erre válaszul azt mondta: „Ugyanott tartunk nyolc évvel a migrációs válság után, ahol akkor tartottunk.” Felidézte, 2015 után is ugyanez a javaslat került elő, ami félrevezető logikája a szolidaritásnak, ráadásul semmi köze nincs az európai együttműködéshez.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában