Csúcstalálkozó

2023.06.01. 18:50

Mateusz Morawiecki: az európai szabályok nyílt megsértése lenne a magyar EU-elnökség visszavonása

Az Európai Unió működésének ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út - jelentette ki a lengyel miniszterelnök moldovai sajtóértekezletén.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Az európai szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása - jelentette ki a lengyel miniszterelnök csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretében nyilatkozott a sajtónak.

A jövő év második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy "csak amolyan óbégatásról van szó" az EP  részéről, hiszen - mint fogalmazott - ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az Európai Unió működésének "ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út" – jelentette ki Morawiecki.

Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha "erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz".

A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása "még nem dönt el semmit". Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy "levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját" – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában