Járvány

2021.01.26. 20:58

A brit vírusmutáció csaknem száz esetét mutatták ki Svédországban

A Dél-Afrikában azonosított variánssal eddig hárman fertőződtek meg a skandináv országban.

A koronavírus elsőként Nagy-Britanniában kimutatott mutációjával megfertőződött 95 személyt azonosítottak eddig Svédországban – közölte Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője keddi online sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a Dél-Afrikában azonosított variánssal eddig hárman fertőződtek meg a skandináv országban. Tegnell szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a korábbinál gyorsabban terjedő mutációkat a jövőben gyakrabban fogják kimutatni.

A járványügyi szakértő szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg jóval alacsonyabb, mint amikor a járvány tetőzött.

A brit vírusmutáció elterjedésének meggátolására Svédország február 14-ig lezárta határait az Egyesült Királyságból, illetve a szomszédos Norvégiából és Dániából érkezők előtt.

A svéd kormány emellett kedden április 15-ig terjedően meghosszabbította korábbi ajánlása hatályát, miszerint nem javasolja a nem létfontosságú utazásokat az Európai Unió, a schengeni övezet, illetve az Európai Gazdasági Térség területén.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

A 10,3 millió lakosú skandináv államban eddig mintegy 556 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető csaknem 11 250 halálesetet jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában