Ország-világ

2021.06.24. 15:28

A CIA buktathatta le a kecskeméti terroristát

Egy külföldön lefoglalt laptopon talált adatok vezettek a férfihoz.

Június elején a TEK fogta el azt a magyar férfit, aki iszlamistának vallotta magát és arra készült, hogy terrorcselekményt fog végrehajtani Budapesten az Európa-bajnokság alatt. A Blikk információi szerint a CIA egyik hírszerzőjének köszönhető, hogy a férfi lebukott – írja a lap információi alapján az Origo.

A 21 éves kecskeméti egyetemistát a TEK fogta el június 1-jén az otthonában, miután kiderült, arra készül, hogy autóval belehajt a tömegbe a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon és szögecses csőbombákat is akart robbantani.

A Blikk információi szerint a jómódú családban nevelkedő fiatalt a CIA buktatta le. Az ügynökség egyik hírszerzője ugyanis beépült egy dark webes csoportba, és annyira sikeres volt a munkája, hogy egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolniuk.

Amikor kommandósok rajtaütöttek a terroristákon, az egyikük laptopján megtalálták azt a titkos chatszobát, ahol V. Kende is tartotta velük a kapcsolatot.

A CIA ezeket az információkat megosztotta a magyar hatóságokkal, ez után fogták el a terroristát, még azelőtt, hogy több emberrel is végezhetett volna.

V. Kende egyik ismerőse szerint a fiatal visszahúzódó természetű és valószínűleg csak arra vágyik, hogy valaki figyeljen rá.

Dark web

– A dark web hagyományos interneten keresztül működő hálózat, amely védelmet nyújt azok számára, akik mondjuk harcolnak egy elnyomó rezsim ellen, de – sajnos – a terroristák és szexuális ragadozók számára is ideális felület. Az anonimitás itt magas fokon működik. Használatához nincs másra szükség, mint egy speciális böngészőre, amely ingyenesen letölthető. Eltitkosítja a kapcsolatot a felhasználó és a szerverek működtetői között, visszakeresni szinte lehetetlen a felhasználókat – mondta a lapnak az Informatikai biztonság napja független rendezvény alapítója, Keleti Arthur.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában