Holdújév

2019.02.05. 15:16

A disznó évének első napját köszöntötték szerte Ázsiában

Vállalatok, üzletek és kormányhivatalok szüneteltetik a munkát ilyenkor változó időtartamra – Dél-Koreában például két napra, de Kínában egy teljes hétre zárnak be.

This photo taken on January 27, 2019 shows a visitor taking pictures of a pig lantern at a lantern show ahead of the Lunar New Year, the Year of the Pig, in Yangzhou in China's eastern Jiangsu province. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Forrás: AFP

Fotó: STR

A disznó évének beköszöntére Kína nagyobb városainak népessége jelentősen megcsappant, milliók utaztak ugyanis rokonaikat meglátogatni, vagy külföldi vakációra. A vasúti minisztérium 413 millió belföldi utazást jelez előre a háromhetes ünnep időszakára.

Kínában az újév fogadásának elmaradhatatlan része az ünnepi tűzijáték és petárda, mely azonban rendszerint számos balesettel jár. Az elmúlt években a hatóságok éppen ezért betiltották ezek használatát a nagyvárosokban, és szigorúbb felügyelet alá vonták a gyártókat és a forgalmazókat is.

Az idei ünnep sem telt azonban tragédia nélkül, az ország déli részén fekvő

Kuanghszi tartományban ugyanis kedden hajnalban egy illegális tűzijáték üzletnél történt robbanásban öten meghaltak.

A nyomozás szerint a robbanást az okozta, hogy az üzletvezető több pirotechnikai eszközt gyújtott meg közvetlenül a bolt előtt.

Bangkokban a kínai származású lakosok a hagyományoknak megfelelően füstölőt és áldozati pénzt égettek elhunyt hozzátartozóik tiszteletére. Bár a városvezetés kérte a lakosságot, hogy legyenek tekintettel a jelenlegi súlyos légszennyezettségre, és tartózkodjanak a tűzgyújtástól, a hatóságok szerint a kérésnek nagyon kis mértékben volt csupán visszatartó ereje.

Egy indonéziai kínai etnikumú nő imádkozik a holdújévi ünnepségek idején Jakartában.
Fotó: Andrew Gal / Nurphoto / AFP

Phenjanban a látogatók virágokat helyeztek el a korábbi észak-koreai vezetők, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il szobrainál.

A kínai újév tiszteletére a Tokiói torony is vörösbe borult. Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig videoüzenetében kínaiul kívánt boldog tavaszünnepet, továbbá hangsúlyozta: a tavalyi év nagy jelentőségű volt a kínai-japán kapcsolatokban, a két ország viszonya ugyanis visszatért a normális kerékvágásba.

Borítókép: a disznó évére utaló lampiondíszlet Yangzhou városában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában