peking

2018.09.22. 19:14

A kínai külügyminisztérium bekérette az amerikai nagykövetet

Az amerikai kormány indoklása szerint a cég megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat.

A kínai külügyminisztérium szombaton bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, hogy tiltakozzék az orosz fegyvereket vásárló kínai céget sújtó washingtoni szankciók miatt.

A tárca közleményében nincsenek ezzel kapcsolatosan részletek, de egy nappal korábban a kínai kormányzat már hangot adott a büntetőintézkedések miatti felháborodásának.

Washington először hozott szankciókat Oroszországtól fegyvert vásárló külföldi vállalat ellen. A csütörtökön bejelentett büntetőintézkedésekkel az amerikai kormányzat a kínai Equipment Development Department (EDD) nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynökséget és vezetőjét, Li Sang-fut sújtotta.

Az amerikai kormány indoklása szerint a cég megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat azzal, hogy Szu-35 harci repülőket és az Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt a Roszoboronekszport nevű orosz állami fegyverkereskedő vállalattól.

A büntetőintézkedések értelmében a cég nem igényelhet exportengedélyt az Egyesült Államokba, és az amerikai pénzügyi rendszerből is kiszorul. Emellett az EDD felkerült az amerikai pénzügyminisztérium tiltólistájára, és egyetlen amerikai sem köthet vele semmilyen üzletet.

Az Egyesült Államok lépése súlyosan sérti a nemzetközi kapcsolatok alapelveit, és komolyan árt a két ország és hadseregeik kapcsolatának – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Keng Su-ang kínai külügyi szóvivő, hozzáfűzve: „Határozottan felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy azonnal hozza helyre ezt a hibát, és vonja vissza az úgynevezett szankciókat, különben számolnia kell a következményekkel”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában