úton a béke felé?

2019.05.25. 08:50

A szíriai hadsereg háromszázötven terroristával végzett

Az akcióval a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet támadásait verték vissza.

A szíriai hadsereg csaknem 350 terroristával végzett Hama tartományban az elmúlt napokban a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet támadásainak visszaverése során – közölte pénteken a szíriai orosz katonai parancsnokság.

Viktor Kupcsisin, a szembenálló szíriai felek összebékítéséért felelős orosz központ vezetője szerint az idlíbi feszültségmentesítési övezet délnyugati csücskében zajló harcokban a szélsőségesek hat harckocsiját, illetve páncélozott csapatszállító járművét, valamint egyéb haditechnikai eszközeit is megsemmisítették a kormányerők.

„Az elmúlt napban a kormányerők visszaverték a szélsőséges fegyveres csoportok támadásait a Hama tartománybeli Kfar Nbuda és Huajz térségében. Május 21-től kezdődően a Szíriai Arab Köztársaság fegyveres erői a támadások visszaverése során csaknem 350 terroristát, öt harckocsit, egy gyalogsági szállítójárművet, nehézgéppuskákkal felszerelt 27 kisteherautót, (öngyilkos merényletekhez használt) két +dzsihád-mobilt+, valamint három rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg” – mondta Kupcsisin.

Az szíriai orosz katonai központ vezetője szerint a szélsőségesek veszteségeik pótlására erősítést, újabb harcosokat és hadfelszerelést irányítanak át Kfar Nbudához. „Az utóbbi két napban az idlíbi feszültségmentesítési övezet délnyugati felébe több mint 800 harcost, legkevesebb hét harckocsit, három páncélozott csapatszállító járművet, valamint nehézgéppuskákkal felszerelt tizenöt kisteherautót vontak össze. Értesülések vannak arról is, hogy a terroristák vezetői öngyilkos merénylők által vezetett kettő vagy négy robbanószerrel megpakolt járművet készítenek elő, hogy segítségükkel áttörhessék a szíriai hadsereg védelmét” – fűzte hozzá Kupcsisin.

A szíriai hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíb és az északi Hama tartományban a Bassár el-Aszad vezette kormány ellen fegyveresen lázadó ellenzék utolsó zárványai ellen. Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a HTS szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában