madeirai buszbaleset

2019.04.18. 05:57

A tragédia minden áldozata német állampolgár volt

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt – jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma.

A video grab obtained from drone footage shows the wreckage of a tourist bus that crashed on April 17, 2019 in Canico, on the Portuguese island of Madeira. - At least 28 people were killed when a tourist bus crashed on the Portuguese island of Madeira, the local mayor told local media. The regional protection service did not confirm the toll when questioned by AFP. (Photo by STRINGER / AFP)

Marcelo Rebelo de Sousa a mentési munkálatok addigi eredményei alapján korábban azt mondta, 11 férfi és 17 nő vesztett életét a Portugáliához tartozó szigeten történt buszbalesetben. Az államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy a halottak többsége volt német állampolgár, a vizsgálatok során azonban hamar kiderült, hogy mindegyikük az volt. António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.

„Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról” – írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében.

„Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben”

- tette hozzá Steffen Seibert. A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.

A baleset helyi idő szerint fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak.

A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant.

A balesetnek korábban huszonnyolc sebesültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett. A Funchalban lévő kórházban így most 27 sebesült van, ketten az intenzív osztályon, 23-at még megfigyelés alatt tartanak, ketten pedig hamarosan távozhatnak.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz „viszonylag új” volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.

Szijjártó Péter is együttérzését fejezte ki

A külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: reméli, a sérültek minél előbb felépülnek, és nem nő tovább a halálos áldozatok száma.

A 2017-es veronai balesetre utalva úgy fogalmazott, tudja, milyen fájdalommal jár egy ilyen buszbaleset.

Borítókép: AFP / STRINGER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában