Ország-világ

2021.05.14. 15:26

A vírusmutációk ellen is hatékonyak a kínai vakcinák

Az inaktív koronavírust tartalmazó kínai vakcinák az új típusú koronavírus több variánsa ellen is hatékonyak – közölte pénteken Sao Ji-ming, a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ egészségügyi szakértője pénteki sajtótájékoztatóján.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. május 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

A szakember szerint a kutatási adatok azt bizonyítják, hogy

a kínai oltóanyagok a koronavírus először Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában kimutatott mutációjával szemben is hatásosak.

Sao közölte, hogy országa szükség esetén képes gyorsan hozzáigazítani a vakcinafejlesztést a mutációkhoz. Mint mondta, a vakcinagyártók készek megbirkózni az esetlegesen felmerülő új helyzetekkel.

A kínai Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

A hivatalos adatok szerint Kínában már 366 millió adag oltóanyagot használtak fel.

A koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el 2019 végén, majd vált világjárvánnyá néhány hónap leforgása alatt. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint jelenleg a világ legnépesebb országa a SARS-CoV-2-vírus terjedését nyomon követő lista közepén helyezkedik el: a járvány kezdete óta 102 681 ember kapta el a fertőzést, és 4846-an haltak bele a Covid-19-be.

Borítókép: a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. május 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában