szabadság és önállóság

2017.08.20. 18:10

Áder János a haza biztonságára is figyelmeztetett ünnepi beszédében

A rendezvények a hagyományok szerint Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt vasárnap reggel.

Államalapító Szent István királyra emlékeztek országszerte az augusztus 20-i ünnepségeken, több szónok a kereszténység értékeinek megőrzésére is felhívta a figyelmet. Áder János államfő átadta a Magyar Szent István Rendet Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek. Az ünnepi rendezvényeket több helyen befolyásolta a hűvös, esős, szeles idő.

A rendezvények a hagyományok szerint Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt vasárnap reggel. A zászlót katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében esős időben vonták fel. A tisztavatáson mondott Áder János kiemelte: a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban „nemzetünk, otthonunk, személyes életünk”, védjék meg „szabadságunk és önállóságunk” és biztosítsák közös nyugodt jövőnket.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált.

Simicskó István honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: a haza semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára és amíg vannak olyan magyar fiatalok, akik a katonai hivatást választják és esküjük szerint akár életüket is feláldoznák az ország védelmében, „addig van nemzeti jövőnk”.

Délben a Sándor-palotában Áder János átadta a Magyar Szent István Rendet. Az elismerést idén Erdő Péter bíboros és Vásáry Tamás zongoraművész vehette át. Az államfő a díjátadón elmondott beszédében hangsúlyozta, államalapító Szent István ünnepén azok vehetik át ezt az elismerést, akik megerősítik: emberként és magyarként is mindenkinek küldetése, hogy a maga egyedi teljesítményével, ötleteivel, elszántságával gazdagabbá tegye ezt a világot.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Bonyhádon arról beszélt: Szent István király útján járva ma sincs más cél előttünk, mint keresztény, keresztyén értékrendünket büszkén vállalva, „országunk függetlenségéhez a jövőben is ragaszkodva építjük tovább nemzetünket”.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke Ópusztaszeren kiemelte: Szent István nagy műve – amit egy nemzet generációinak sora védelmezett – egy évezrede adja a magyarság együttélésének kereteit.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője Debrecenben azt mondta: Szent István öröksége kötelez bennünket, kijelölte az utat, amit több mint ezer éve bejárt Magyarország: „erős, független, keresztény nemzet és magyar emberek közössége, amely mindig befogadó, de ettől függetlenül mindig figyel arra, hogy a saját kultúráját, karakterét, örökségét, szabadságát megőrizze”.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere a hitünk megtartásának, a keresztény Európáért, benne a hazánkért való kiállásra, a határok megvédésének szükségességére és arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad engedni azoknak, akik „el akarnak veszejteni bennünket”.

Botka László Szeged szocialista polgármestere a Tisza-parti városban kiemelte: vissza kell térnünk Európához, Szent István király intelmeihez. Azt mondta, akkor tudunk boldog, összetartozó nemzete lenni a Kárpát-medencének, ha nagyobb felelősséget vállalunk egymásért határon innen és túl is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Budapesten, a Városligetben útnak indította a párt által kezdeményezett európai bérunióról szóló aláírásgyűjtést. Az ellenzéki pártelnök értékelése szerint változtatni kell, mert Magyarország nem érzi jól magát Európában.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának a Múzeum utca 11. számú épület kulcsait. Kiemelte: Magyarország hálával tartozik I. Bartolomaiosz pátriárkának és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, a most átadott épület pedig „szerény viszonzás”, amely lehetőséget ad, hogy az egyház a jövőben is be tudja tölteni szolgálatát Magyarországon.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: egy kormánynak azok a maradandó döntései, amelyek az ország történelmében és kultúrájában gyökereznek. Ilyen döntés volt, hogy Magyarország újra felvette és megerősíti kapcsolatát a keleti kereszténységgel és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal, hiszen a magyar nemzet életében mindig jelen volt a Kelet és a Nyugat.

Az időjárás nem csak Budapesten befolyásolta az ünnepi programokat: Nyíregyházán például a városi programokat áthelyezték a kulturális központba, az esti tűzijátékot lemondták.

A központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs délelőtti közleményében azt kérte: az ünnepi programokra látogatók a nap folyamán tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsák be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában