Ország-világ

2021.09.09. 14:00

Áder János: még az idén elkészülnek a Via Carpatia Magyarországra eső szakaszai

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó Magyarországra eső 230 kilométeres szakaszának hiányzó beruházásai – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott megbeszélése után Budapesten.

Budapest, 2021. szeptember 9. Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadással fogadja Andrzej Duda lengyel államfõt (b) a Sándor-palota elõtt, a Szent György téren 2021. szeptember 9-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Áder János a látogatást követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a közép-európai régió komoly infrastrukturális hátrányban volt a közúti és a vasúti összeköttetés, illetve az energetikai és a digitális hálózatok összekapcsolása terén 1990 előtt és az azt követő években.

Hangsúlyozta:

a Via Carpatia észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon.

Áder János arról is beszélt: Lengyelország Magyarország negyedik legfontosabb gazdasági partnere, a két ország közötti áruforgalom értéke tízmilliárd euró. Közölte: az elmúlt években jelentős kétirányú tőkeáramlás volt a két ország közt, ennek eredményeképp Magyarországon már száz lengyel vállalat működik, és ezek mintegy 13 ezer embernek adnak munkát.

A magyar államfő arra is kitért: a belorusz-lengyel határon komoly migrációs válsághelyzet alakult ki, és a határ menti területeken szükségállapotot is ki kellett hirdetni. Hozzátette: az afganisztáni események a későbbiekben még nagyobb nyomást fejthetnek ki Lengyelországra, ami Varsót arra kényszerítette, hogy ne csak a katonai jelenlétet erősítse meg, hanem mintegy 370 kilométer hosszan kerítést is építsen.

Áder János ezért felajánlotta Lengyelországnak, hogy

Magyarország megosztja a 2015-16-os kerítésépítésben, valamint a későbbi működtetésben és a határőrizetben szerzett tapasztalatait.

Arra is kitért: november végén ismét Magyarországra látogat a lengyel elnök, hiszen a V4-ek államfői Budapesten találkoznak, nem sokkal később pedig a fenntarthatósági expón is részt vesz a négy közép-európai elnök.

Áder János elmondta: csütörtökön

a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést adja át Andrzej Dudának, amely a legmagasabb rangú, csak államfőknek adható kitüntetés Magyarországon.

A köztársasági elnök döntését Andrzej Dudának a lengyel-magyar barátság erősítésében, a V4-es együttműködés fejlesztésében, valamint a Három Tenger Kezdeményezés elindításában mutatott elkötelezettségével indokolta. Azt mondta: Andrzej Dudában az elmúlt hat évben „a demokrácia, a nemzeti szuverenitás és a jogállam elkötelezett hívét” ismerhette meg.

Lengyel elnök: komolyan vesszük a határ őrzését

Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát – mondta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök csütörtökön.

A lengyel elnök hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, és csütörtök délelőtt négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.

Andrzej Duda a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta: részletesen tájékoztatta Áder Jánost a lengyel-fehérorosz határon kialakult válsághelyzetről, és biztosította magyar kollégáját, hogy minden lehetséges eszközzel megvédik a határokat.

Közölte, Fehéroroszország „kitolja” a lengyel oldalra a migránsokat, emellett a fehérorosz határ mentén orosz és fehérorosz katonák részvételével hadgyakorlatot tartanak; ezért úgy döntöttek, három kilométeres sávban szükségállapotot hirdetnek ki.

Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő kezet fog a sajtótájékoztatójuk végén a Sándor-palotában
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Hozzátette:

jelenleg a lengyel határőrséget a hadsereg is támogatja a határ őrzésében, és Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát.

Andrzej Duda megköszönte, hogy Áder János felkínálta a magyar segítséget a határőrizetben, és örömmel fogadják a magyar tapasztalatokat. Emlékeztetett: 2015-ben és 2016-ban, amikor a magyar határnál volt nagy migránsáramlás, a lengyel hadsereg is segített a határt védeni, védve az Európai Unió külső határát.

A lengyel államfő tájékoztatta Áder Jánost a Via Carpatia lengyelországi munkálatairól. Mint mondta, a lengyelországi szakasz az északi, lengyel-litván és a déli, lengyel-szlovák határt köti össze, körülbelül 530 kilométer hosszban. A beruházást a tervek szerint valósítják meg – szögezte le.

Andrzej Duda szerint a Via Carpatia nemcsak a visegrádi együttműködésnek (V4), de a Három Tenger Kezdeményezésnek is része, egy olyan út, ami összeköti a Balti-tenger partját a Fekete-tengerrel, és továbbhalad Görögország felé. A Via Carpatia kulcsfontosságú Európa számára – hangoztatta és reményét fejezte ki, hogy a projekt megvalósulása korszakos változást hoz a közúti szállításban.

A lengyel elnök nagy megelégedéssel fogadta Áder János tájékoztatását arról, hogy idén elkészül a magyarországi szakasz. Mint megjegyezte, ez nagyszerű hír a honfitársai számára, akik jövőre várhatóan Magyarországon keresztül mennek szabadságra Bulgáriába, Görögországba és Horvátországba.

Andrzej Duda szólt arról is:

nagyon örül annak, hogy egyre több lengyel cég van jelen Magyarországon, és Lengyelországban is egyre több a magyar cég.

Reményét fejezte ki, hogy a pandémia elmúltával ez a tendencia folytatódik. Elmondta azt is, megalakult a lengyel-magyar gazdasági kamara, amelynek tevékenysége tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

A lengyel elnök jelezte: örömmel fogadta el a meghívást a V4 államfőinek novemberi budapesti találkozójára és a fenntarthatósági expóra.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt (b) a Sándor-palota előtt, a Szent György téren 2021. szeptember 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában