oktatás

2018.10.15. 13:03

Aláírásgyűjtést indított az LMP ifjúsági szervezete a tandíj bevezetése ellen

A Lehet Más a Politika (LMP) ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő (LMJ) aláírásgyűjtést indít Stop tandíj! címen – jelentették be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a kormány folyamatosan a fiatalok ellen cselekszik: az elmúlt nyolc évben mintegy százezren szorultak ki a közoktatásból, valamint ugyanennyien a felsőoktatásból, és az adatok tovább romolhatnak.

Azt hangoztatta, hogy a Fidesz ellenzékből még a tandíj ellen foglalt állást, népszavazást is kezdeményezett a témában.

Amit a kormány oktatási reformnak „hazudik”, az valójában egy pénzszerzési akció – jelentette ki Demeter Márta.

Úgy fogalmazott, hogy hasonló várható ahhoz, mint amikor „megvédték” a magánnyugdíjakat. A szülőket és a diákokat ki fogják fosztani, miközben „röhögnek a markukba” – mondta.

Szavai szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen drasztikusan csökkentik az állami férőhelyek számát, és 2020-tól meg is szüntetnék azokat. Így a tandíj több millió forintra emelkedhet.

Tudatos társadalom- és gazdaságpolitika a kabinet részéről, hogy csupán egy szűk elit jusson hozzá a versenyképes tudáshoz – vélekedett a frakcióvezető-helyettes. Akinek van pénze, az szerezhet diplomát, akinek nincs, annak marad a közmunka – nyomatékosította.

Demeter Márta szerint az elmúlt években elszegényítették a felsőoktatást. Úgy fogalmazott, hogy a közpénzeket magánzsebekbe terelik, és próbálják tovább etetni a „NER-falkát”.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára úgy vélekedett, hogy a kormányzati koncepció megvalósításával, az egyetemek fenntartásának kiszervezésével jelentősen emelkednének a tandíjak, és egyik pillanatról a másikra több tízezer hallgató szorulna ki a rendszerből.

Az ő programjuk az, hogy legyen ingyenes a felsőoktatás. Az első három diplomát és a doktori képzést is finanszíroznák – jelezte Kanász-Nagy Máté.

Pitz Dániel, az LMJ elnöke arról beszélt, hogy a petíciót alá lehet írni online, a lehetmasajovo.hu/stoptandij oldalon.

Úgy vélekedett, hogy a hallgatók nem akarnak tandíjat fizetni – ezt bizonyítja szerinte, hogy már több százan kitöltötték az ívet.

Az oktatás most sincs ingyen, egy diploma megszerzése akár több millió forintba is kerülhet – hangoztatta Pitz Dániel, kitérve egyebek mellett a lakhatás, az utazás és a könyvek költségeire.

Kérdésre felelve az LMJ elnöke azt mondta, remélhetőleg a hallgatók nagy része, több tízezer ember csatlakozik a kezdeményezésükhöz. Utána átadnák a szignókat az illetékeseknek, továbbá az LMP egy javaslatot is benyújtana az Országgyűlésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában