Járvány

2021.05.16. 09:43

Alig maradt szabad sírhely Peruban

A gyászolók kénytelenek titokban temetni szerettüket jobb híján tiltott helyeken, egyebek közt házuk kertjében helyezik végső nyugalomra családtagjukat.

Peruban lassan már nincs szabad sírhely a koronavírus-járvány miatt, intenzív kórházi kezelésért pedig van, aki valamelyik szervét ajánlja fel – adta hírül vasárnap az AP amerikai hírügynökség helyszíni beszámolójában.

Limában a legsúlyosabb a helyzet, ott 65 temető van, de hasonló a sírhelyhiány a főváros környékén és Peru más részein is, a gyászolók pedig kénytelenek titokban temetni szerettüket jobb híján tiltott helyeken, egyebek közt házuk kertjében helyezik végső nyugalomra elhunyt családtagjukat. A tragikus gond természetesen nemcsak a koronavírus miatt elhunytakat sújtja, hanem más betegségekben meghaltak hozzátartozóit is.

Eddig 64 300-an haltak meg hivatalosan koronavírus miatt a 32,5 millió lakosú latin-amerikai országban, de becslések szerint a valóság ennél sokkal rosszabb: 175 ezerre tehető a ragály halottainak száma. Áprilisban négypercenként halt meg valaki kórházban vagy otthonában a járvány okán.

A kórházi férőhelyek annyira zsúfoltak, hogy vannak, akik földjüket, autójukat, vagy valamilyen szervüket ajánlják fel, hogy családtagjuk intenzív kórházi ágyra kerülhessen, amelyekből az országban mindössze 2785 van, azaz 10 ezer lakosra sem jut egy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában