Ország-világ

2021.05.26. 10:43

Aligha lesz júniusra uniós oltási igazolvány

Csak halvány remény van arra, hogy júniusra meglesz a közös uniós oltási igazolvány a kedd este befejeződött EU-csúcson elhangzottak alapján – mondta a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője szerda reggel az M1-en.

Georg Spöttle hozzátette: azok az országok, amelyek rá vannak szorulva a turistákra – Spanyolország, Görögország, Olaszország és Görögország -, mindenkit beengednek majd és bármilyen oltást elfogadnak. Jelezte: Izrael és Görögország már tavaly megállapodott az oltások kölcsönös elfogadásáról.

Az elemző szerint a közelgő választások miatt a németek politikai kérdést csinálnak a klímaügyből. Azt akarják, hogy a lakosság fizesse meg a klímasemlegesség árát, ami egy átlagos négyfős magyar családnak évi 300 ezer forintba kerülne – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök jogosan vetette fel, hogy ne az átlagemberek fizessenek, miközben a nagyvállalatok üzletet csinálnak a károsanyaggal való üzletelésből.

Németország 2030-tól már csak elektromos autókat szeretne forgalomba engedni, az áram jelentős részét viszont a lengyelektől vásárolják, ahol jelenleg is szénerőművek működnek – jegyezte meg a szakértő.

Kitért arra: az EU-csúcson téma volt a fehérorosz gépeltérítés is, amely Raman Prataszevicsnek, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének letartóztatását célozta. A német sajtó a szankciókkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nem lehet teljesen elzárni Fehéroroszországot, és diplomáciai megoldások kellenek a további szankciók helyett – mondta Georg Spöttle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában