Augusztus 20.

2018.08.17. 17:26

Állami kitüntetéseket adtak át

A díjazottak nemcsak sodródtak az áramlattal, hanem változást hoztak, megváltoztatták környezetük életét.

Forrás: MTI Fotó

Szent István király a keresztény Európa részévé tette a magyar államot ezer évvel ezelőtt. Ahhoz azonban,

hogy az ország még ezer évig fennmaradjon, nagyon sok ember hitére, elkötelezettségére, teljesítményére, munkájára és hazafiságára volt szükség

- mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Mint közölte: ebben a munkában részesek a díjazottak is, akiknek tehetségét és szorgalmát ismerik most el.

Az államtitkár a díjazottakat változást hozó embereknek nevezve kijelentette: ők nemcsak sodródtak az áramlattal, hanem változást hoztak, megváltoztatták környezetük életét.

A kitüntetettek „egy olyanfajta pluszt képviselnek”, amely nélkül Magyarország nem gazdagodott volna – mondta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a díjak odaítélésével minden magyar ember elismerését fejezik ki.

A díjazottak teljesítménye és egy kormányzatnak a hazaszerető, a magyar embereket támogató politikája tudja együtt azt a jólétbeli különbséget csökkenteni, amit ma még sokan éreznek például az osztrákok és a magyarok között – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy

az elismerésnek van egy olyan üzenete, minél többen vegyenek példát a díjazottakról, minél többen érezzék magukat ösztönözve: ha én magam is elköteleződök, „kicsit többet teszek oda magamból”, akkor az mások számára példaértékű.

Az ünnepségen az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenység elismeréseként adta át a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket.

Rétvári Bence az Emmi kultúráért felelős államtitkárával, Fekete Péterrel átadta a kulturális szakterület miniszteri elismeréseit is, a Móra Ferenc-, a Pauler Gyula- és a Szinnyei József-díjakat.

Szintén állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe,

„múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Szavai szerint a kitüntetettek tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához.

A díjazottak: Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész-énekes a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést, Hatvani László Széchenyi-díjas matematikus a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés, Borbély Alexandra színművész pedig Jászai Mari-díjat kapott.

Gulyás Gergely azt mondta, a kitüntetésekkel nagyszerű teljesítményért, sok évtizedes elkötelezett munkáért, a nemzeti közösség kitartó szolgálatáért mondanak köszönetet. A díjazottak sokféle tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel járultak hozzá a nemzet fennmaradásához, ugyanakkor ezek mögött „hasonló elkötelezettség, alázat, felelősségvállalás, munka és szeretet áll” – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Szikora János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendezőnek a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozata kitüntetést adta át.

Borítókép:

Agócs Gergely etnográfus, népzenész (j) átveszi a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárától a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata, valamint a Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjak átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2018. augusztus 17-én.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában