Fegyverkezés

2018.08.09. 20:07

Amerika felkészül egy esetleges űrháborúra

„Elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét” – hangsúlyozta a védelmi minisztériumban mondott beszédében Mike Pence amerikai alelnök, aki kijelentette: „az Egyesült Államok ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe”.

US Vice President Mike Pence speaks about the creation of a new branch of the military, Space Force, at the Pentagon in Washington, DC, on August 9, 2018. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Beszédében az amerikai alelnök az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozott. Hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótlólagos erőforrásokra lesz hozzá szükség. Elismerve az új haderőnem kialakításával járó nehézségeket, az alelnök bejelentette:

a Pentagonon (védelmi minisztériumon) belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot hoznak létre, és a haderőnemet természetszerűleg új főparancsnokság irányítja majd.

Az új helyettes államtitkár Pence szerint nem katona, hanem civil lesz, és már a kezdetektől felügyeli a haderőnem kiépítését.

Donald Trump elnök június közepén, az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán rendelte el a Pentagonnak az űrhaderő létrehozását. Elnöki utasítást írt alá erről, amelyben így fogalmazott: a Pentagonnak „azonnali hatállyal meg kell indítania a világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot”.

Az elnök akkor hangsúlyozta, hogy „nem elégséges a puszta amerikai jelenlét a világűrben, hanem amerikai dominanciára van szükség”.

Trump egyébként már korábban is jelezte, hogy szükségesnek tartaná egy új, immár a hatodik haderőnem létrehozását, mint ahogyan a kongresszusban is időről-időre felmerült ez a téma. Amerikai lapértesülések szerint a Fehér Ház már az elnöki rendelet aláírása után egyeztetéseket kezdett a nemzetbiztonságért felelős vezetőkkel és – a The Washington Post című lap információi szerint –

2018 végéig létre is hozzák az űrhaderő főparancsnokságát, amelynek vezetésével egy négycsillagos tábornokot bíznak meg.

Június óta a Pentagonban is folynak az új haderőnem előkészítési munkálatai: szakembereket toboroznak elsősorban katonai területről, már kialakították a beszerzési irodát, amely a többi között műholdakat vásárol és gondoskodik az új technológiákról is.

Pence alelnök beszédének elhangzása után Donald Trump Twitter-bejegyzést tett közzé „űrhaderő, előre!” szavakkal, és a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának két tagja is dicsérte a kezdeményezést. Mike Rogers, alabamai republikánus és Jim Cooper, Tennessee demokrata párti képviselője leszögezte: az űrhaderő létrehozása „biztonságosabb és erősebb Amerikát eredményez majd”. Közös közleményében a két politikus hangsúlyozta: „évek óta figyelmeztettünk arra, hogy szükség van űrvédelmünkre és hatékonyabb űrbeli rendszerek kifejlesztésére”.

Borítókép: Mike Pence, az amerikai védelmi minisztérium alelnöke. Forrás: AFP / SAUL LOEB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában