geopolitikai folyamatok

2020.08.26. 13:28

Andrzej Duda: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a közép-európai országoknak szükségük van kipróbált barátokra, a lengyelek számára Magyarország és a magyarok ilyenek – állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

Polish President Andrzej Duda addresses the parliament after his swearing in ceremony on August 6, 2020 in Warsaw. Wojtek RADWANSKI / AFP

Forrás: AFP

Fotó: Wojtek Radwanski

A mintegy kétszáz magyar és lengyel egyetemista részvételével a dél-lengyelországi Krasiczynben e héten zajló 3. lengyel-magyar nyári egyetem keddi gálaestjén felolvasott levélben Andrzej Duda a világban zajló „áttörés jellegű” geopolitikai folyamatokra utalt, és aláhúzta: Lengyelország és Magyarország jelenlegi helyzete megköveteli az erős és hatékony állam építését.

„Szerencsére mindkét ország már bizonyos ideje olyan politikát képvisel, melynek célja a szuverenitás és a jól felfogott nemzeti érdek megerősítése” – fogalmazott.

A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van „kipróbált barátokra” – folytatta Duda, aláhúzva: „Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot”.

Ebben az összefüggésben az államfő kiemelte a kétoldalú együttműködés ikerintézményeinek, a krasiczyni nyári egyetemet szervező lengyelországi Felczak Intézetnek, valamint a magyarországi Felczak Alapítványnak a jelentőségét.

Rámutatott: közel öt év óta Magyarország részvételével is működik a – Balti-, Fekete- és Adriai-tenger közötti térség országait felölelő – Három Tenger Kezdeményezés, amely formátum, mint írta, bizonyítja: térségünk politikailag megerősödött, és „többé nem a más fővárosokban születő tervek elszenvedő végrehajtója”. A közép-európai országok tudatosították érdekeiket, és képesek együttműködni azok érvényesítésében – szögezte le Andrzej Duda.

A Parlament mint a demokrácia biztosítéka című szerdai pódiumbeszélgetésben Marek Kuchcinski, a szejm korábbi elnöke, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Arkadiusz Adamczyk történészprofesszor, a Felczak Intézet Tanácsának elnökhelyettese szólalt fel.

Rácz kiemelte az átláthatóság, a törvényhozói folyamat nyilvánosságának követelményét, a kompromisszumkeresés elvét a magyar parlamentarizmusban. Bemutatta a parlamenti mechanizmusok megismerését célzó ifjúsági programokat, köztük az országos diákparlamentet.

Kuchcinski a lengyel és a magyar parlamentarizmus több száz éves hagyományára utalva a legnyitottabbnak és legátláthatóbbnak nevezte a parlamentet a három hatalmi ág intézményei közül, egyebek között a parlamenti viták nyilvánosságára, a szejmben akkreditált több száz újságíró információkhoz való hozzáférésére hivatkozva.

Kuchcinskinek – aki a krasiczyni nyári egyetem fő ötletadója, valamint a Kárpátok Európája projekt szervezője – szerdán a Felczak Intézet tiszteletbeli nagykövete címét adományozták. A politikus a cím első lengyel viselője, a magyarok közül tavaly Kovács István történész, író, diplomata, a lengyel-magyar együttműködés egyik legendás alakja kapta meg.

Borítóképünkön Andrzej Duda lengyel elnök a varsói parlamentben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában