Szíria

2020.01.28. 17:08

Ankara: a török hadsereg megtorolja a kormányerők bárminemű fellépését az idlíbi megfigyelőpontok ellen

A szíriai rezsim ártatlan civileket gyilkol, valamint emberek százezreit kényszeríti otthonuk elhagyására.

A török hadsereg a jogos önvédelem keretében a legkeményebben és tétovázás nélkül meg fogja torolni a szíriai kormányerőknek minden olyan kísérletét, amely az idlíbi török megfigyelőpontok biztonságát veszélyezteti – figyelmeztetett keddi közleményében a török védelmi minisztérium, miután a damaszkuszi csapatok folytatják az előrenyomulást az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító északnyugati tartomány visszaszerzésére.

A török tárca egyúttal kiemelte: a támadások nagymértékű humanitárius válságot idéznek elő, mert a szíriai rezsim ártatlan civileket gyilkol, valamint emberek százezreit kényszeríti otthonuk elhagyására és elvándorlásra a téli körülmények között.

Damaszkusz offenzívája annak ellenére folytatódik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese, Oroszország, és a mérsékelt felkelőket pártoló Törökország január 12-én megegyezett a tűzszünetről. A műveletet az orosz légierő támogatja.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országában több mint 3,5 millió szíriai menekült él, pénteken azt mondta, hogy Idlíb tartományban csaknem 400 ezer ember indult meg a török határ felé a bombázások elől.

Damaszkusz és Moszkva tavaly április végén határozta el, hogy visszaszerzi Idlíbet és a szomszédos Hama tartományt a lázadók keze alól, december 19. óta pedig fokozták támadásaikat. Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező fegyveres csoportok ellenőrzik. Damaszkusz és Moszkva ugyanakkor minden szíriai felkelőt terroristának tekint.

Oroszország, Törökország és Irán 2017 májusában az úgynevezett asztanai folyamat keretében feszültségcsökkentési övezet létrehozásáról állapodott meg Északnyugat-Szíriában. Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén Törökország 12 megfigyelőpontot alakított ki.

Az egyiket, a Moreknél található 9-es számú török állást 2019 augusztusában a szíriai kormánycsapatok már teljesen gyűrűbe zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában