Járvány

2020.05.31. 18:22

Koronavírus: az idős kor mellett a diabéteszkomplikációk is súlyos kockázatot jelentenek

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség súlyos esetei léphetnek fel azon 75 évnél idősebb, kettes típusú diabéteszben szenvedők esetében, akiknek cukorbetegségük súlyos szövődményekkel párosul.

Forrás: Shutterstock

Tíz ilyen koronavírussal fertőzött cukorbetegből egy meghal a kórházba kerülése után hét hapon belül – mutatták ki kutatók a Diabetologia című orvostudományi folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban több mint 1300 beteg esetét elemezve, akiket március 10. és március 31. között ápoltak 53 francia kórházban.

A betegek kétharmada férfi volt, az átlagéletkor mindkét nem esetében 70 év körüli.

„A diabéteszkomplikációk és az idősebb életkor növeli az elhalálozás kockázatát. A magas testtömeg-index (BMI) párosul mind a lélegeztetőgép használatának szükségességével, mind az elhalálozás kockázatának növekedésével” – írták.

Az orvosok a betegek felénél találtak mikrovaszkuláris szövődményeket – amelyek a szemet, a vesét és az idegeket érinti. A betegek több mint 40 százalékánál találtak olyan problémákat, amelyek a szívben, az agyban és a lábakban lévő nagyobb artériákhoz köthetők.

A kutatók kimutatták, hogy a 75 éven felüliek esetében 14-szeres volt a halálozás kockázata az 55 évesekhez képest. A kórházi kezelés hetedik napján a betegek ötödét kellett intubálni lélegeztető gépen, egytizedük pedig meghalt. A betegek negyedét engedhették viszont haza a hetedik napon.

A tanulmány megerősítette, hogy a vércukorszintet módosító inzulin és más kezelések nem jelentenek kockázati tényezőt a súlyos Covid-19 esetekre, és a cukorbetegeknek folytatniuk kell alkalmazásukat.

A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. A fertőzés 188 országban van jelen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában