nem végleges magyarázat

2020.07.12. 20:16

Az irániak szerint a hibás radar miatt lőtték le az ukrán utasszállítót

A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban – derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.

(FILES) In this file photo taken on January 8, 2020, rescue teams are seen at the scene of a Ukrainian airliner that crashed shortly after take-off near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran. (Photo by Akbar TAVAKOLI / IRNA / AFP)

Forrás: Akbar TAVAKOLI / IRNA / AFP

Fotó: AFP

A vizsgálat a radar által küldött hibás információt a baleset kulcsfontosságú okának nevezi. Megállapítja ugyanakkor, hogy még így is meg lehetett volna akadályozni a tragédiát, ha időben felismerik a hibát, ám nem volt megfelelő kapcsolat az irányítótorony és a légvédelem között – írja a Magyar Nemzet.

A gépet két, harminc másodperces különbséggel kilőtt rakéta találta el.

A hét végi jelentést az iráni hatóságok nem tekintik a vizsgálat lezárásának, hanem csupán egy tényfeltáró munkának.

Az iráni katonai ügyészség már június végén kimondta, hogy emberi mulasztás okozta az utasszállító lelövését, kizárva az iráni rakéta-, illetve légvédelmi rendszer ellen elkövetett esetleges kibertámadás gyanúját.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében.

Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

Borítókép: mentőcsapatok a zuhanás után a repülő roncsaival

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában