Hivatalos bejelentés

2019.05.23. 14:00

Megvonta támogatását az RMDSZ a bukaresti kormánykoalíciótól

Az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány, valamint a szövetség tisztségviselőinek meghurcolása miatt felerősödött az elégedetlenség.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti kormányt teszi felelőssé az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet elmérgesedéséért, emiatt csütörtöktől kezdődően nem támogatja a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem – tudatta csütörtöki hírlevelében az RMDSZ Kelemen Hunor szövetségi elnök állásfoglalását idézve.

„A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk, és továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek”

- idézte a hírlevél Kelemen Hunort.

Az RMDSZ és az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet rendezéséig okafogyottnak tekinti a kormánykoalícióval megkötött együttműködési megállapodást.

Az RMDSZ hírlevelének kiküldése előtt a román Hotnews.ro hírportál is közölt egy értesülést arról, hogy felmondaná a párt felmondaná a koalíciót a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció pártjaival.

A PSD-ALDE kormányt rendszeresen bíráló ellenzéki sajtóorgánum értesülése szerint

az RMDSZ eredetileg a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat követően akart dönteni erről, de az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány, a szövetség tisztségviselőinek meghurcolása miatt a magyar szövetségben felerősödött az elégedetlenség.

Az RMDSZ politikusai egyrészt azt kifogásolják, hogy a koalíciós pártok nem tettek mindig eleget a konkrét megállapodásoknak, másrészt a szociáldemokratákkal folytatott együttműködést nem fogadta jól a magyar közösség, ami hátrányosan érintheti az RMDSZ választási eredményeit

– írta a Hotnews.

A portál szerint a belső elemzések azt mutatják, hogy az RMDSZ támogatottsága 5 százalék alá esett és képviselet nélkül maradhat az EP-ben.

A PSD-ALDE kormánykoalíció több törvényhozója átigazolt a választások óta a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párthoz, így a képviselőházban a koalíció már csak az RMDSZ és a nem magyar kisebbik frakció támogatásával tudja elfogadni a sarkalatos törvényeket. A szenátusban a PSD-nek egyedül is többsége van.

A két ház együttes ülésén a kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség.

A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában