Járvány

2020.03.16. 11:13

Ázsiában stabilizálódni látszik a helyzet, Ausztrália egy részén szükségállapotot hirdettek

Kínában mindössze 16 új koronavírusos megbetegedést jelentettek hétfőn, és a hatóságok figyelme egyre inkább arra irányul, hogy külföldről érkezők ne hurcolják vissza a Covid-19-et az országba. Ausztrália egyes részein szükségállapotot hirdettek hétfőn a járvány miatt.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint a szombati 20 után vasárnap 16-an kapták el a betegséget, s ezzel 80 860-ra emelkedett a fertőzöttek száma. A 16 érintettből 12 külföldről érkezett, így első alkalommal haladta meg a helyi betegek számát a külföldről érkező fertőzötteké. A maradék 4 új fertőződés Hupej tartomány központjában, Vuhanban történt. Vasárnap volt sorozatban a 11. nap, hogy Vuhanon kívül Hupej többi részén senki sem kapta el a vírust. Kínában a halálos áldozatok száma 3213, 14-gyel több az egy nappal korábbinál.

Dél-Koreában 74-gyel 8236-ra nőtt a fertőzöttek száma, ami 2-vel kisebb a megelőző napi értéknél. Ez mintegy 3 hete a legalacsonyabb szám a napi megbetegedéseket tekintve, és sorozatban a 2. nap, amikor a vírus terjedése 2 számjegyűre mérséklődött. A koreai hatóságok adatai szerint eddig 75-en haltak bele a kórba az országban.

Miután a legtöbb fertőzést olyanok okozzák, akik nincsenek tudatában annak, hogy hordozzák a vírust, a szöuli kormány arra kéri az embereket, hogy tartózkodjanak a nem halaszthatatlan találkozóktól, valamint a zsúfolt helyektől, mint például az imaházak, idősek otthonai, internetkávézók és karaokebárok. Vasárnap a kormány három másik gócponton túl Tegu városát is katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította, ami azt jelenti, hogy a központi kormányzat átvállalja a költségeik felét, és az ott élőknek nem kell adót és rezsit fizetniük.

Ausztrália Victoria államában és a Canberrát is magába foglaló, úgynevezett fővárosi területen szükségállapotot hirdettek hétfőn a koronavírus-járvány miatt, miután két újabb idős ember halt meg a fertőzés miatt. Daniel Andrews, Victoria miniszterelnöke aláhúzta, hogy még soha nem volt példa az állam kibővített jogköreinek alkalmazására.

„Azt hiszem, ez elég jól érzékelteti, mennyire példátlan jellegű közegészségügyi válsággal nézünk szembe” – emelte ki Andrews.

Victoria államban hétfő déltől legalább négy hétig érvényben lesz a különleges jogrend, amely lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy karanténba tegyenek embereket, vesztegzár alá vonjanak épületeket s akár helységeket is, valamint korlátozzák a polgárok mozgását.

Ausztráliában több mint 300 személyt fertőzött meg az új koronavírus, amely eddig 5 beteggel végzett.

A kormány már vasárnap elrendelte, hogy 14 napra karanténba kell vonulnia annak, aki az országba érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában